"Minu lapse lasteaed on nüüd möödunud lugu, aga selle suvise vaheajaga oli ikka tõsine jama. Algul tahaks öelda, et lasteaiakasvataja on kah inimene ja tahab puhata, aga ...Esiteks on lasteaia puhkus 2 nädalat pikem kui sinul. Ah, et asenduslasteaed! Minu neiule see ei sobinud: kõik need kaks nädalat oli ta nagu ümber vahetatud - tujukas, nutab ja jonnib, väsinud, öösel rahutu. Lastaias hoidis eraldi. Eks me, siis leidsimegi tädi, kes teda need kaks nädalat enda juures hoidis. Vanaemasid võtta ei olnud, on ainult üks vanaema, kes ise vajab abi. Teine lugu oli veel asenduskasvatajad! See, mis siis lasteaias toimus, oli lausa kaebamist väärt. Tavaline asi, et kui jõudsin õhtul lasteaeda, olid kasvatajad (asenduskasvatajad, mitte põhi lasteaiaõpetajad) ühes aia nurgas koos lobisemas ja lapsed neist kõige kaugemas liivakastis mängimas. Vii laps või salaja minema (kiusatus oli küll!). Aga noh - elasime üle!"

"Minu lapsed enam lasteaias ei käi, kuid kui 22-aastaselt esimese lapse sain, mäletan, et suved olid ka rängad. Vanaemad-isad töötasid, kuhugi polnud last ühe suvise kuu jooksul jätta. Tallinna lasteaed ise märkas probleemi ja hakkas suviti tegema valverühma ja terve suvi oli lasteaed siiski lahti. Mäletan seda head tunnet siiani, üle 20 aasta, kui hea oli teada, et saan lapse siiski kindlasse kohta viia. Nad tegid seal matku metsa ja mere äärde. Lapsele väga meeldis. Aga ma ei tea, kuidas seadused praegu on? Siis sai alla 7 aastase lapse vanem puhata endale sobival ajal, mina olengi alati puhanud juulis 28 pluss 3 päeva. Nii et tegelikult peab vanem ka ise proovima puhata koos lapsega."

"Paraku unustatakse, et puhkust vajab ka lasteaialaps. Asenduslasteaiaga kohanemine on lisastress, mitte puhkus. Aitab kaugtöövõimalus. Töötada saab paljudel juhtudel kodust. Kindlasti parem variant kui last või lapsi tööle kaasa vedada."

"Ega kõik linnas ei ela, et saad lapse viia asenduslasteaeda. Maal on tõesti terve suvi lasteaed kinni ning minul sama mure, et pole oma 3 ja 4 aastast last kuskile panna. Mehel on kollektiivpuhkus ning see on tööandja poolt paika pandud. Kui võtan jõulude aeg puhkuse, siis kaotan osa puhkust suvel ning nii pean palgata puhkuse lisaks võtma. Ei vingu, kuna elame selle suve ka üle, aga lasteaedade puhkused võiks küll üle vaadata. Ega lasteaias ainult üks tööline pole, nad võiks tõesti korda mööda puhata."

"Tore on targutada, et sul on õigus võtta ka 28 päeva puhkust, aga kui sinu töö iseloom või ka nt asukoht seda ei võimalda, mis siis teha? Pärnus pole näiteks võimalust enamusel va riigiteenistujad, suvel puhata, sest see on ettevõtjale ainuke teeniv aeg ja töökäed on kõik vajalikud. Kui tahad, et oleks tööd, siis pole mõtet nõuda oma seadusejärgset õigust! Saan aru, et lasteaiatöötajad vajavad puhkust, aga miks nad peavad seda tegema nii, et kõik korraga. Piisaks ju kui töötaks mõni valverühm, lastel oleks väiksem stress kui asenduslasteaias, sest oma lasteaias tuntakse ikka kõiki teisi ka. Loll on ka väita, et kui nüüd suvel lasteaed kinni pole, siis laps ei saagi puhata. Laps ju puhkab siis kui vanemad, nt oktoobris või veebruaris. Lihtsalt oluliselt mugavam on kogu lasteaed korraga pikaks ajaks kinni panna. Lõpuks kannatavad ikka lapsed."

"Meie puhkame mehega koos vaid ühe nädala, muidu oleme kordamööda, sest lasteaed on kinni ja nii katame puhkuse aja ära. Oleme teinud ka suguvõsa nö laagreid, kus pered hoiavad kordamööda teiste lapsi, see täitsa toimib. Ei nurise, sest lasteaed kestab vaid mõned aastad, hoopis suurem mure on mida hakata koolivaheajaga, et päev läbi netis ei istuta."