Mul on raske ette kujutada, mis toimub nende inimeste peades, kes jätavad oma lapsed ilma toidust, mis tagaks neile normaalse kasvu ja arengu. Veganlus iseeneest ei ole ju midagi halba – kui täiskasvanu soovib teha niivõrd radikaalset muutust oma dieedis, siis see on tema vaba valik. Kui seda aga sunnitakse peale väikelastele, siis on minu arvates tegu kuriteoga – olgu see siis tahtlik või põhjustatud teadmatusest.

Selline toitumine ei anna väikesele ja kiiresti kasvavale organismile kõiki arenguks vajalikke vitamiine ja toitaineid. Pane tähele: vegan.ee lehel on B12 vitamiini kohta käivas lõigus eraldi välja toodud, et imikutel võib B12 vitamiini puudus põhjustada koomat ja isegi surma, kusjuures vitamiinipuuduse tunnused võivad puududa. Sisuliselt on tegu vene ruletiga.

Muidugi on ka veganeid, kes toituvad väga läbimõeldult ja suudavad erinevate toidulisandite ning vitamiinide abiga kätte saada kõik vajalikud ained. Paraku tundub, et kõik veganid ei suuda niimoodi toituda ja just seetõttu ongi meil käes esimesed juhtumid, kus lapsed on omandanud niivõrd tõsise tervisehäire, et see võib mõjutada kogu nende edasist elu. Ainult loomse päritoluga toidust saadava B12 vitamiini puudus võib püsivalt kahjustada inimese närvisüsteemi.

Kus jookseb piir elustiili ja kehalise väärkohtlemise vahel?

Et olen ka ise lapsevanem, siis on minu jaoks šokeeriv, et meie ümber on inimesi, kes mängivad oma laste elu ja tervisega selliseid mänge. Siinkohal võiksid kõik n-ö äärmusveganid mõelda, kas neile meeldinuks, kui nende vanemad oleksid sundinud neile peale mingit teistsugust äärmuslikku dieeti, kujutades ette, et on arstidest targemad.

Analoogset rida ajavad need vanemad, kes keelavad oma lapsi vaktsineerida, olgu haiguseks siis lastehalvatus, tuberkuloos, difteeria või hepatiit. Ise me neid haigusi ju saada ei taha ning oleks mõistlik eeldada, et me ei soovi neid ka oma lastele. Ometigi on teatud protsent meie rahvast seda usku, et vaktsiiinid on erinevatel (ka vandenõuteooriatega seotud) põhjustel halvad ja mõttetud.

Mõned lapsevanemad väidavad, et nende laps ei tahagi muna, liha ega kala süüa. Enamik lapsi ei taha süüa ka brokkolit, lillkapsast ega teisi kasulikke juurvilju, mille maitse või välimus pole nende jaoks atraktiivne. Lapsevanem peaks siiski mõistma, et tema vastutab lapse tervise eest, seega ei ole kuigi mõistlik lubada lapsel toituda tema enda suva järgi. Lapsed ei ole teadlikud tervisliku toitumise põhimõtetest.

Seadused peaksid lapsi kehalise väärkohtlemise eest kaitsma ja mis see püsiva tervisekahjustuse tekitamine muu on, kui mitte kehaline väärkohtlemine?

Tõsiseid haigusi aitavad ennetada nii õige toitumine kui ka vaktsineerimine. Toit on tervise alus, eriti nii väikese organismi jaoks. Kusagilt jookseb ju ometi piir, et mis on elustiili küsimus ja mis terve mõistuse küsimus? Lapsevanem, kes sa julgustad või survestad oma last toituma ühekülgselt ja võtma tarbetuid terviseriske, mis sul viga on?!