Lääne-Viru kriminaalpolitsei inspektor Heino Tanijärv rääkis Virumaa Teatajale, et kolm kuritegelikku gruppi varastas või rüüstas septembris üle kümne auto.

Üheteistkümnest vargast seitse on alaealised. Noormeestega käsikäes tegeles autovargustega ka kaks teismelist tütarlast. Esimesena jäid politseile vahele kaks Narvast pärit noormeest: 20aastane Boris ja temast kaks aastat noorem Aleksander, kes 9. septembri öösel tegid ärandatud Opel kadetiga Kadrina-Viitna teel avarii.

Avariist tervetena pääsenud noormehed jalutasid Kihleverre, kus varastasid BMW ja sõitsid sellega Narva. Tabamise hetkeks olid noormehed sõiduki välimust juba muutnud, nii et omanik ei tundnud autot alguses äragi.

Järgmisena tabatud neljaliikmelisse autovaraste bandesse kuulusid 20aastane Eduard, temast aasta noorem Raigo ning 15aastased Kalmer ja Igor. Kõik neli elavad Lääne-Virumaal.

Raigo ja Eduard vabanesid kevadel vanglast. Grupp varastas septembris Vinni spordihoone eest sõiduauto VAZ 2103 ja Rakveres VAZ 21013. Pärast autode rüüstamist põletasid kurjategijad need metsas maha. Politsei andmetel rüüstas neljaliikmeline bande autosid veel Haljalas, Simunas, Väike-Maarjas ja Ubjas.

Korravalvuritele vahele jäänud kolmandas autoärandajate grupis tegutses viis alaealist vanuses 11-16 aastat, nende seas kaks teismelise eas tütarlast. Ööl vastu 1. oktoobrit üritas grupp Vinnis ebaõnnestunult ärandada endise õpetaja sõiduautot Ford Sierra. Küll aga õnnestus kambal ärandada kaubik Toyota Hiace ja sellega Rakvere külje alla Palermo metsa sõita.

Kamp tegi metsas sõites avarii. Pärast seda proovisid nad Rakveres ärandada ühte kaubikut, kuid tulutult. Heino Tanijärve andmetel ärandati tänavu üheksa kuu jooksul Lääne-Virumaal ligemale 40 autot, neist kuus on leidmata. Kriminalist küll rõõmustas kõrge avastamisprotsendi üle, samas tunnistades, et kinnivõetud autovaraste asemele tulevad uued. "Tulevad nagu seened," sõnas ta.