Aas kutsub vaikimisi pealtvaatamise asemel turgutama ettevõtteid miljardieurose abipaketiga. Tema „kolleeg“ Eest 200-st Joakim Heleniusel on omad mõtted, kuidas sellist hiidsummat hoopis paremini kasutada: „Ma kardan seda, kui räägitakse suurtest numbritest. Olen ise ettevõtja ning näen, et kui riik läheb liiga suurte toetustega, kaob ära efektiivsus, kuid sellega on seotud konkurentsivõime.

Varivalitsus – Taavi Aas ja Joakim Helenius

Kumbki minister nentis aga, et olukord välisturgudel on võrreldes paari aasta tagusega kardinaalselt muutunud. Niisuguseid riigiabi mahtusid, nagu maksab välja näiteks Saksamaa, poleks veel üsna äsja keegi ette kujutanud. Ehk uus aeg vajab uusi lahendusi, aga selles osas domineerib praegu Eestis otsustamatus.

Kägistav bürokraatia

Heleniuse kirjeldusel on üheks Eesti suurimaks probleemiks kujunenud vähkkasvajana vohav bürokraatia, mille vähendamise arvelt leiaks kohe pool miljardit: „Olen väga palju rääkinud ametnikega, kuidas otsuseid tehakse, miks osakonnad jätkuvalt kasvavad ning inimesi palkavad – kas seda on tõesti vaja? Kui nutikalt lõigata riigiaparaadist, saaks kokkuhoidu kohe 15-20%.“

Aas kinnitas, et see oleks võimalik, kui poleks ühte „aga“: Euroopa Liidu bürokraatiat, mis nõuab aina uusi ja uusi ressursse direktiivide väljatöötamise faasist nende jõustamiseni.

Kuid toas ootab elevant, mida keegi näha ei taha: elanikkonna vananemine. Tänasel valitsuse pressikonverentsil kuulutasid mitu ministrit uhkelt, kuidas pensionid kasvavad palgast kaks korda kiiremini.

Saates kuulemegi

Kuidas saab nii kiire pensionitõus jätkuda, kui maksumaksjaid jääb aina vähemaks?

Mida ütlevad variministritest asjatundjad – kaua püsib inflatsioon?

Milline on toetus, mida tasuks järgmisel valitsusel kohe tühistada?