Riigivanema 27.05.1936.a. dekreediga kehtestatud „Vabadussõja üleriikliku mälestusmonumendi püstitamise seaduse” alusel soovisid tollased riigitegelased ”tähistada praegustele ja tulevastele põlvedele Eesti Vabadussõda kui kõige kangelaslikumat ajajärku eesti rahva ajaloos”.

06.12.1938.a. võttis riigivolikogu vastu “Vabadussõja üleriikliku monumendi püstitamise korraldamise seaduse”, mille kohaselt vabadusmonument otsustati püstitada Tallinnasse Vabaduse väljakule Harjumäe äärde vabariigi 25. sünnipäevaks 1943. aastal.

03.06.1997.a. võttis riigikogu vastu avalduse (RT I 1997, 42, 684) “Vabaduse ausamba rajamise toetamine”. Ning alles kümme aastat peale Eesti riikliku iseseisvuse taastamist ja neli aastat peale riigikogu vastavasisulist avaldust võttis Tallinna linnavolikogu 05.04.2001.a. vastu otsuse “Vabaduse ausamba kompleksi rajamine Tallinnasse”.

Nii nagu riigikogugi, otsustas linnavolikogu püstitada vabaduse ausamba Vabaduse väljakule või Vabaduse väljakuga vahetult piirnevale alale. Riigikogus ja Tallinna linnavolikogus esindatud rahvaesindajad olid jõudnud ühisele arusaamisele, et vabadussammas tuleb püstitada Tallinnasse Vabaduse väljakule või Harjumäele.

Samal seisukohal on represseeritud, Tallinna vabadusvõitlejad ja Demokraatlik-Rahvuslike Jõudude Koostöökoda, kelle liikmed on teiste seas Põllumeeste Kogu, Kristlik Rahvapartei, Res Publica ja Isamaaliit.

06.05.2004.a. esitati menetlusse riigikogu otsuse eelnõu, mis arvestab aastakümnete jooksul väljakujunenud seisukohtadega vabaduse monumendi püstitamisel Eesti pealinna Vabaduse väljaku piirkonda.

04.12.2004.a sai teatavaks: “Ministritest koosnev Eesti lähiajaloo tutvustamise komisjon on arvamusel, et Vabaduse ausammas tuleb püstitada Tallinna Vabaduse väljakule.”

Presidendi eitavat seisukohta selles küsimuses on ilmselt aidanud kujundada saamatult korraldatud vabaduse monumendi konkurssi tulemused, mitte Vabaduse väljak või Harjumägi suurepärase linnaruumina kõige olulisema Eesti ausamba püstitamiseks. Kõik peaks olema nagu klaar!

Ärgu eksitagu inimesi esmaspäevased (24.01.2005) “ametlikud” teated selle kohta, et “tegelikult on linlaste küsitlus vajalik digitaalse hääletamise testimiseks”. Ma ei imestaks, kui vabaduse monumendi asukoha hääletus kukub sellise segaduse tekitamise tulemusena kolinaga läbi. Või oligi see nii mõeldud?

Loodan siiski, et rahvas ka seekord langetab õige otsuse: vabaduse monumendi asukoht on Harjumäel või Vabaduse väljakul.