Ühises avalduses viitavad nad kuulsa politoloogi Samuel Huntingtoni teooriale “Tsivilisatsioonide kokkupõrge”, mille kohaselt kulges Euroopa tsivilisatsiooni piir mööda Narva jõge.

“Eestlased on hoidnud Euroopa vaimset idapiiri 5000 aastat ühe koha peal. 50 aastat ehitasid sovjeedid Läänemere kaldale teist piiri: okastraadist, propuskitest, ülesküntud liivast, venekeelsetest piirivalvuritest, poolekslõigatud paatidest, kirsajälgedest, piiritsoonidest tõket Eesti ja Euroopa vahele. Alles hiljuti arvasime, et see tõke on juba kümme aastat kadunud.” on kirjas kultuuritegelaste avalduses.

Siinkohal avaldavad nad imestust, miks selle piiri mahakiskumine eestlaste mõttemaailmas ikka veel käib. Viidates sellele, et Eestis on hakatud rääkima, et ei peaks ehk Eesti ja Euroopa vaheliste piiride kaotamisega kiirustama. Seda kartuses keele ja kultuuri kadumise kartuses, mis samas on osa Euroopa kultuurist.

“Kultuuriinimesed teavad kõige paremini, et Euroopa tsivilisatsioon soodustab mitmekesisust enam kui ükski teine. Et Euroopa Liidus kaitstakse, mitte ei hävitata kultuure. Juba täna on Euroopa toetanud eesti keele õpetamist eestivenelastele rohkem kui meie ise,” leiavad nad ühiskirjas.

“Euroopa Liidus saab Eesti täieõiguslikuks kaasarääkijaks meie tsivilisatsiooni kõigis põhiküsimustes. Kui eestlased tahavad olla oma ajaloo väärilised, siis peame uskuma ja ütlema sama kindlalt nagu Martin Luther: me seisame siinpool Euroopa piiri ja teisiti me ei või. Sellepärast ütleme meie 14. septembril rahvahääletusel “jah“. Ainult nii suudame hoida Euroopa piiri Narva jõel ka järgmised 5000 aastat.” põhjendavad nad oma toetust EL-le