Mitmedki Keskerakonna ja selle esimehe raudsesse embusse sattunud isikud on saanud kõvasti muljuda. Skulptor Kangro võis küll ridamisi taieseid üles panna, kuid jutustas hiljem, mil moel teda lollitati ja ei möödunud päevagi, kui ta poleks oma saatusliku sammu üle mõtisklenud.

Muusik ja poeet Trubetsky sai hirmsa litaka vasemalt ja paremalt, veendus isegi, et Keskerakond pole punk ning kadus sealt rutem kui muidu. Parodist Normann langes oma mõtlematu teo tõttu madalseisu ja kaotas mõneks ajaks naljataju.

Aga pole hullu, ripakile jäänud kultuuriinimesi tekib ikka juurde. Äsja sai linnapea endale uue nuku, endise paipoisi Meelis Pai. Kuidagi moositi ära ka võrratu lauljatar Heidy Tamme. Kokkuvõttes - kohalikud valimised pole enam kaugel, algab tavapärane jaht tuntud kultuurinimeste nimede ja nägude järele.

Loomeinimesed poliitikas

Kas kirjanikel, kunstnikel, näitlejatel ja lauljatel on enam poliitikasse asja? Või on need ajad jäädavalt läbi ja opositsiooniline loovinimene jääb möödanikku? Elmo Nüganen rääkis laupäevases LP-s, et näitlejad jagavad hästi erakondlikku maastikku (parimad näited on mõistagi Mari-Liis Lill ja NO99 trupp), aga ei saa nõuda, et nad kõik poliitikasse tormaksid.

Teisalt on Nüganeni jaoks kodanikuühiskond arusaadav asi, ta mõistab ja toetab seda. Just nimelt, hea põlvkonnakaaslasest teatrimees! Kui nüüd loomeinimesed, eriti kes hetkel ei ole tööalaselt ülekoormatud, tuleksid kodanikeühenduste ja vabakonna hulka ideesid genereerima ja üheskoos toimetama!

Tajuvad ju loomingulised inimesed eriti ehedalt seda, mis vale või võlts. Parteiline kuuluvus pärsib tugevalt loomingulist vabadust, selles pole kahtlustki. Veel enam, seal on oht sõlmida leping Kuradiga ja lasta oma hing õigelt teelt eksitada. Seda, kuidas Mefistofelesega asju ajada, teab ehk vaid Linnar Priimägi, aga teda peetakse ka reklaamiguruks. Fakt on see, et erakonnastunud tuntud inimene on peagi osaline partei propagandaüritustes, kus teda lihtlabaselt ära kasutatakse. Käsuliini täitmine käib sinna juurde.

Kas keegi mäletab, mida arvas kuulus eksbaleriin Kaie Kõrb pärast seda, kui oli hääletanud linnavolikogus eelnõu vastu, mis suunanuks Tallinna lasteaedadele enam raha? Kõrbi hinnangul ei oleks Tallinna TV paarist miljonist eurost suurt abi niikuinii. Vaevalt, et Tallina balletikooli direktor (kaksikute ema) isiklikult selle vastu on, et lasteaedadele enam raha anda, kuid partei käsul hääletas keskerakondlik koalitsioon üksmeelselt linnakodanike tuhandete allkirjadega varustatud eelnõu maha. Tehti, nagu kästud oli. Ometi oleks ausal kultuuriinimesel võimalus sekkuda linnajuhtimise probleemidesse, ilma et ta end kuidagi määriks või kompromiteeriks

Omal ajal andsid tuntud muusikud presidendikandidaat Ilvese toetuseks kontserdi, soovides näidata oma meelsust. Praegu on pealinnas olukord, kus üks veteranpoliitik, kes hoidnud linnapea kohta väikese vaheajaga sajandi algusest, tahab nüüd selle ametiposti endale põlistada elu lõpuni. Kui vabad linnakodanikud pole teist meelt, siis niimoodi lähebki. Muide, ma usun, et te arvate nagu minagi, et ühe partei võim Tallinnas tuleb ära lõpetada.