Ärkasin ühel hommikul selle peale, et abikaasa otsis läpakat. Läks mõnevõrra aega, enne kui meie perele jõudis kohale lihtne tõsiasi: öösel magamise ajal olid vargad majja sisse tunginud ja viinud kõrvaltoast minema läpaka, fotoka, minu rahakoti ning märkmiku. Kõigepealt näpistasin ennast, sest see tundus täiesti uskumatu. Kuna fakt jäi faktiks, hakkasime mõtlema, mida nüüd edasi peaks tegema.

Peas valitses tohutu segadus, sest ärevus, viha, adrenaliinipuhangust tingitud lõbusus ja hirm tahtsid kõik ühekorraga mind enda alla matta. Olen eluaeg suhtunud huumoriga sellesse, kui esmaabikursustel räägitakse, kuidas inimesed ehmatusest hädaabinumbri ära unustavad. Nüüd ma enam ei naera, sest vähe sellest, et ma ei mäletanud politsei numbrit, olid mu sõrmed nagu makaronid ning puutetundliku telefoniga oli võimatu õigele kohale pihta saada. Lõpuks siiski õnnestus ja lubati uurija saata.

Uurija saabus asjalikus meeleolus ning pidi nentima, et kahjuks ei olnud meil turvalisus piisavalt tagatud, millest olime muidugi juba ise ka aru saanud ning et asjade leidmine on vähetõenäoline, kuid võime ju pandimajad läbi käia ning osta.ee-l silma peal hoida. Uue infona saime aga teada, et sõrmejälgi tänapäeval varguste puhul ei võeta, sest kõik kannavad kindaid. Polevat mõtet vaeva näha.

Nüüd saabus aeg hakata kurjategijate tulu ja meie kulu kokku lööma.

Pättide saak:

Üks vana läpakas, katkine –  äkki osta.ee oksjonil 20€ saab

Üks vana, kuid korralik fotokas – kiirmüügi hind 50€

Minu rahakott, milles saatuse tahtel sees ka kogu pere ID-kaardid – sularaha 15€, muu vargale väärtusetu

Minu märkmik – väärtus vargale 0€

Kokku: 85€ + varguseks kuluv aeg umbes 30 minutit koos luurega

Minu kahju:

Läpakas ja märkmik  – sisaldasid mõlemad olulisi tööalaseid ja isiklikke asju, millele rahalist väärtust raske panna, kuid milles sisalduva info taastamine võtab loendamatuid töötunde

Fotokas – pole elu ja surma küsimus, kuid laste ning majaehituse pildid jäädavalt kadunud, hind puudub

Rahakott – 15€

Uued dokumendid – orienteeruvalt 100€ + kohutavalt tülikas asjaajamine

Uus märkmik - 10€

Uus rahakott - 20€

Kokku: 145€ + varguse tagajärgede likvideerimiseks kuluv aeg vähemalt 2 nädalat

Mida sellest kogemusest õppisin?

Tuleb vähem telekat vaadata (juhuks kui keegi arvab, et politseiuurimine sarnaneb kasvõi natuke sellega, mida näeme õhtustes seriaalides).

Dokumentide uuendamine on häbematult kulukas. Või peab keegi seda normaalseks, et Eesti Vabariigis kohustuslik ID-kaart maksab 24.28€? Kehtib sealjuures viis aastat varasema kümne asemel ning kui vanasti sai politsei tõendi alusel allahindlust, siis seda pole enam ammu. Nojah, ilmselt oli kellelegi nii kasulikum. Selge ainult, et mitte ausale kodanikule.

Õnneks juhiloa varguse puhul saab veel soodustust – uus juhiluba maksab 6,39€. Ilmselt mitte kauaks.

Eestis on vähe oma klientidest hoolivaid kauplusi. Ainult minusugune naiivne inimene võib arvata, et poed rõõmuga uue kliendikaardi kingivad, sest on huvitatud sellest, et ma nende juurest ikka rohkem ostaksin. Tegelikkuses oli vaid Selver piisavalt inimlik ning väljastas uue kaardi tasuta. Ülejäänud küsivad kes 1€, kes 2€. Iseendast väike summa, kuid asi on põhimõttes.

Rimi esindaja sõnad olid isegi järgmised: "Meie jaoks pole mingit vahet, kas kaotasite oma kaardi ära või see varastati. Ikkagi tahame ühe euro saada." Kindlasti ei mõelnud teenindaja seda pahatahtlikult, kuid Rimisse satun ma seetõttu edaspidi kindlasti harvem. Seega hea idee kauplustele kliendisuhete hoidmise eesmärgil – ärge ajage viimast senti taga, ehk oleks ikka kasulikum vastu tulla ning see närune kaart, mille saamiseks teete niikuinii pidevalt tasuta kampaaniad, siiski varguse korral lihtsalt ära uuendada. Klient on tänulik ja ostab rohkem.

Ning lõpuks – kui sa varas seda praegu loed, siis tea, et sa oled viimane tropp! Saadud rahasumma ei olnud väärt seda jama, mida ma pidin klattima. Tead, järgmine kord tule koputa aknale. Ma annan sulle heast südamest riskivabalt mõned eurod, aiast kurki-tomatit kah ning kui ikka väga häda käes, siis ka oma mehe vanad püksid.