Hakkasin ühtäkki mõtisklema, mis see terrorism üldse on. Kes on terrorist?

Ilmselt nõustute, et vatijope seljas ja dünamiit ümber vöö seotuna märkamatult rahulike linnakodanike vahele hiilimine ja enese õhkamine klassifitseerub terrorismi alla? Aga omaenese kodumaal võõra riigi sõdurite ründamine? Selleks peab ju peast soe olema, et iseennast õhku lasta. Või siis täielikus meeleheites?

Kuidas terroristid tekivad? Väheusutav, et terroristiks sünnitakse või enesetapurünnakuks valmis olevaid inimesi mingil moel kloonitakse. Kas usuküsimus võib olla nii oluline, et inimene reisiks teise riiki ja end seal avalikus kohas ribadeks õhkaks? Aga see, kui ma põletava päikese käes oma väheviljakat kiviprahti täis põllulappi harin ja mu majalobudik mu selja taga koos mu perega pihuks ja põrmuks plahvatab?

Kas ei ole radarile ja õhutõrjele püüdmatu stealth-lennuk ja pommi vatijope varju peitev, elu mõtte kaotanud mees mingis mõttes sarnased? Ja siin Delfiski hiljuti keksinud snaiper. Kas pole temagi samamoodi nähtamatu hirmu külvav üksus? Ühtmoodi tühjal väljal tuule püüdmine. Jääb ainult kurbade tagajärgedega leppida.

Wikipedia defineerib rahvusvahelist terrorismi järgnevalt: "Rahvusvaheline terrorism ületab poliitilisi, geograafilisi ja kultuurilisi piire, hõlmates enamat kui vaid terroristliku taktika kasutamist või vastavate kuritegude sooritamist. Terrorism ohustab väljakujunenud eluviise ja väärtusi ning rahvusvaheliste suhete süsteemi tervikuna." Kas ka NATO seda kõike just ei teegi?

Rünnak World Trade Centerile on ilmselt esimesi näiteid, mis sõnaühendiga "rahvusvaheline terrorism" seostuks. Ma ei püüa selle organiseerijaid õigustada, küll aga mõista. Kaaperdatud reisilennuki ja stealth-pommitaja on väga sarnased. Mõlemi eesmärk on nähtamatult sihtmärgini jõuda ja tekitada võimalikult palju purustusi. Peamine erinevus on, et reisilennuk ei pöördu missioonilt tagasi.

Nüüd, mis oli World Trade Center? USA majanduse ja liberalismi sümbol. Sellesama majanduse, mis annab USAle lennukid, millega saab domineerida peaaegu kõiki maailma rahvaid. Sellesama liberalismi ja demokraatia, mida USA kasutab ettekäändena naftasõdades. Kui sümbolites rääkida, kõlaks see koletu tegu umbes selliselt: "Võtke oma lennukid, oma majandus, oma liberalism ja demokraatia ning pistke..." Kui seda ütleks sama põlluharija, kellest ennist juttu oli, kas Sina mõistaksid teda?

Internetti on lekkinud õõvastust tekitavaid videoklippe mõlemalt osapoolelt. Kes on näinud, kuidas partisanid pantvangil pea eemaldavad või NATO helikopter lähimaalt tosina relvastamata isiku pihta kuulipildujatule avab, piloot õhinas ja nalja viskamas, nagu mängiks ta arvutimängu, omab ehk ülevaadet mõlema osapoole panusest mõiste TERROR kujunemisse! Lihtsalt vahendid on kummalgi osapoolel tema võimalustele vastavad.