Ülekäte läinud naisi peab peksma “spetsiifiliste kehaosade, näiteks jalgade ja käte pihta,” kirjutab imaam. Raamatust võib lugeda, et mehed peaksid kasutama naiste kolkimiseks keppi, mis ei oleks nii suur, et jätaks arme või marrastusi.

Hispaania võime imaami nägemus harmoonilistest peresuhetest eriti ei vaimustanud. Feungirola linnakese kohus mõistis eelmisel nädalal Saudi päritolu vaimuliku vägivallale õhutamise eest tingimisi 15-ks kuuks vangi.

Mustafa ise kinnitas kohtus, et viitas vaid Koraani värsile, mis käsib jätta füüsilise karistamise naiste mõjutamisel kõige viimaseks abinõuks. Koraan ütleb, et mehed peavad kõigepealt oma naisi noomima ja kui see ei aita, siis keelduma nendega seksuaalvahekorrast. Ja alles siis, kui naine ikka ei kuuletu, võib võtta kasutusele füüsilised mõjutusvahendid.

Hispaania Moslemiühenduste ja Islamikomisjoni Föderatsiooni advokaat Jadicha Candela kinnitas Raadio Vaba Euroopale, et naisõiguslased tervitavad vaimuliku süüdimõistmist.

“Oleme väga õnnelikud. See karistus kinnitab meie, see tähendab kõigi Hispaanias elavate mosleminaiste arvamust. Me kõik jagame sama arvamust, et jõu kasutamine pole absoluutselt lubatud, et see pole kookõlas islamiga,” kõneles ta.

Mustafa pole aga esimene, kel selle Koraani värsi interpreteerimise pärast pahandusi tuleb. Neli aastat tagasi põhjustas raevupuhangu üks Türgi vaimulik, kes jagas oma raamatus sarnaseid soovitusi naiste peksmiseks.

Inimõiguste eest võitlejad hoiatavad siiski, et kohtus süüdimõistmine pole õige tee taoliste vaimulike veenmiseks. Londonis ilmuva Tsensuuri Indeksi nimelise väljaande peatoimetaja Ursula Owen näiteks kardab, et süüdimõistev otsus viib debati naisõigustest ja islamist põranda alla. Mustafast saab aga nende kangelane, kes tunnevad, et ei saa oma arvamust väljendada.

“See, mida ta kirjutab, on äärmiselt ebameeldiv,” räägib Owen. “Kuid demokraatlikus riigis, kus on ruumi debati jaoks, on tegu sõnavabaduse piiramisega. Inimeste tsenseerimine ning vangistamine selle eest, mida nad usuvad ja mida kirjutavad, ei lahenda probleeme. Ta pole ju ainuke moslemist mees, kes nii usub. Mida rohkem taolisi arvamusi väljendatakse ning nende vastu vaieldakse, seda suurem on tõenäosus, et need hoiakud muutuvad,” usub inimõiguslane.

Osad vaatlejad juhivad ka tähelepanu, et kohtunikke võis kallutada eelarvamus. On ju raske kujutada ette, et Piibli salmi tõlgendamise eest mõistetaks vangi mõni kristlasest vaimulik, ütlevad nad.

Võtkem või read Moosese viiendast raamatust, mis ütlevad, et kui mees vägistab neitsi, kes pole andnud kellelegi lubadust abielluda, tuleb tal maksta tüdruku vanematele kahjutasu ning tütarlaps naiseks võtta.

Kõlab kaasajal ilmselt sama absurdsena kui õpetused naiste kolkimiseks. Ent kui keegi kirjutaks nende põhjal raamatu kristlikust pereelust — kas ka tema süüdi mõistetaks?