On laialt levinud ja üsna hästi tõestatud teooria, et kerge ja raske uni on mõlemad vajalikud ning need vahelduvad tsüklitena, mille kestus on umbes 1,5 tundi. Korralikuks väljapuhkamiseks vajavad inimesed 4-6 unetsüklit, ehk siis varieerub täiskasvanu unevajadus 6 ja 9 tunni vahel.

Hüpotees, mida hiljuti lugesin, kuid kahjuks viidata ei oska, ütleb, et "kasu" on ainult täielikult läbitud unetsüklist. Ehk siis tasub magada kas 6 või 7,5 või 9 tundi. Minu puhul paistab see toimivat - vahet ei ole, kuidas magan, peamine, et saaksin oma unetsüklid täis. Ja vahet ei ole, kas magan 6 või 7 tundi - natuke jääks nagu väheks. Küll aga on vahe, kas magan seitse või kaheksa tundi. Samamoodi on vahe, kas magan 5 või 6 tundi. Esimesel juhul olen selgelt magamata, teisel juhul, nagu juba öeldud, kergelt väsinud.

Arvutuste kohaselt vajan mina nähtavasti viit unetsüklit. Olen sättinud magamamineku aja nii, et ärkamiseni jääks 8 tundi. Kui pean tõusma kell 8, lähen magama kell 00:00, kui kell 9, siis kell 1:00 jne. Koos magamamineku rituaalidega ja uinumisega teebki see 7,5 tundi und. Ärkan sellisel juhul peaaegu alati ilma kellata, mõned minutid enne alarmi, ja tunnen end suurepäraselt.

Kui soovin vahel kauem magada, panen alati kella, et mitte magada kokkuvõttes üle 9 tunni ehk kuue unetsükli, sest siis tekib ülemagamine ning enesetunne halveneb. Kui aga on tarvis teinekord une arvelt midagi olulist või ka lõbusat teha, hoolitsen, et saaksin magada vähemalt 4,5 või 6 tundi.

Kui keegi tahab sama meetodit proovida, soovitan arvestada, et 90 minutit on siiski ligikaudne aeg ja minu puhul kehtiv, kuid inimesed on erinevad. Sinu unetsükli pikkus võib olla näiteks 95 minutit. See tähendaks, et täpselt minu seniseid juhtnööre järgides magaksid viie tsükli peale 25 minutit alla oma unevajaduse, või kui uskuda, et arvesse lähevad ainult täispikad tsüklid, siis lausa 20% alla oma unevajaduse, ja kiruksid hommikul Orbitit.

Kuidas ma oma unetsükli pikkuse teada sain? Panin kella hommikul 7:45-ks helisema ja niimoodi iga päev, nädalavahetused kaasa arvatud. Hakkasin minema 15 minuti kaupa järjest varem magama, kuni jõudsin selleni, et ärkasin enne äratuskella. Jäin selle magamamineku aja juurde umbes nädalaks ja jõudsin uskumatu tulemuseni: ärkasin alati 2-3 minutit enne äratuskella.

Minu magatud aeg jagus 90 minuti kaupa peaaegu täpselt 5-ga. Arvutasin sealt oma unetsükli pikkuse ja edaspidi olengi ainult sellest lähtunud. Hiljem magama minnes ja samavõrra hiljem ärgates panen küll äratuskella, kuid ärkan reeglina ilma ja isegi kui kell mind üles ajab, olen saanud täpselt oma 5 tsüklit täis ning tunnen end suurepäraselt!

Peale unetsüklitega arvestama hakkamist magan suurepäraselt ja mind ei häiri eriti, millal kohvi joon või mida enne magamaminekut teen. Võin päeval magada, kui öösel jäi tsükkel või kaks puudu, ja nädalavahetusel suurepäraselt ümber kohaneda. Tavaliselt tähendab see ühe tsükli jagu hiljem magama minemist.

Henrik Fexeus väidab oma raamatus "Kuidas avastada oma vaimsed supervõimed", et samalaadsed 90-minutilised tsüklid läbivad meie aju ka ärkveloleku ajal, mistõttu on soovitav vaimse töö korral sellise intervalli järel ajule kerge puhkus lubada.

Taaskord: minu puhul paistab väga hästi töötavat, pea püsib värskena terve päeva. Kui öösel jäi unetsükleid väheks, luban umbes keskpäeval endale ühe, rangelt 90-minutise juurde ja töötan edasi. Muul juhul teen lihtsalt 5-10 minuti jooksul midagi teistsugust, mis mulle meeldib.

Praktiliselt kõiges muus ma tüüpilisi unereegleid rikun: joon sageli õhtul kohvi, võtan ette vaimselt aktiivseid tegevusi enne magamaminekut, vaatan voodist telekat jne.

Ühe olulise teguri päevase enesetunde osas olen siiski veel avastanud. Mu vanaemal oli algusest peale ikkagi õigus: hommikuti tasub putru süüa! Unisus kaob.