Soome valimiskomisjoni ja ajakirjanduse avaldatud esialgsete tulemuste kohaselt sai Espoo linnas resideeruv 34-aastane eestlane kokku 272 häält. Eelvalimistel hääletas Soomes ehituse projektijuhi ametit pidava Kajaku poolt 128 ja valimispäeval 144 inimest.

Kajaku parteikaaslastest sai europarlamenti kaks poliitikut: uue tulijana Soome veteranpoliitik Mauri Pekkarinen (68 357 häält) ning üks Soome praegustest MEP-idest Elsi Katainen (54 557 häält). Reservi jäi Soome Keskerakonna nimekirjast alates mullu suvest europarlamendis olnud Mirja Vehkaperä.

Kokku kandideeris Soome keskerakondlaste nimekirjas 20 inimest, Kajak jäi häältetulemustega nendest viimaseks.

Soome peamisteks häältemagnetiteks olid sotsiaaldemokraatide Eero Heinäluoma (128 113 häält), roheliste Ville Niinistö (111 598 häält) ja Põlissoomlaste Laura Huhtasaari (92 585 häält).

Soomes sai valimistel esikoha parlamendivalimistel kolmandaks jäänud Koonderakond. Ehk tulemuste kohaselt jääb Koonderakonnale europarlamendis alles kolm mandaati, sotsiaaldemokraatidele kaks. Rohelised said juurde kaks kohta ehk ühe senisest enam ning kaks mandaati ehk ühe praegusest vähem sai Keskerakond. Põlissoomlased säilitasid oma kaks mandaati. Kokku saadab Soome europarlamenti 13 saadikut.

Soome valimisaktiivsus oli esialgsete tulemuste kohaselt 42,7 protsenti ehk valimas käis veidi üle 1,83 miljoni inimese.

Eesti Ekspress kirjutas veebruaris, et ehituse töödejuhataja Raul Kajak (34) Espoo linnast on väidetavalt esimene välismaalane, kes kandideerib Soomes Euroopa Parlamenti.

Soome poliitikas tegutseb Kajak kolmandat aastat. Ta alustas Espoo linnas, kus kandideeris 2017. aastal kohalike omavalitsuste valimistel, juhtides kampaania käigus tähelepanu kehvast ehituskvaliteedist tingitud hallitusele Soome koolimajades. Valimisdebüüt piirdus 38 häälega, kuid Kajak ütles, et see oli tema jaoks „pilootprojekt“.

Poliitikasse viis Kajaku tutvus Soome peaministri Juhani Sipilä nõunikuga, kes ühel sünnipäeval lihtsalt rääkis Kajaku ära. „Ta ütles, et mul on võimalik olulistes küsimustes kaasa rääkida ning näidata kõikidele kritiseerivatele jonnipunnidele, et pole mõtet ainult suud pruukida, tuleb tegutseda.“ Nüüd on Kajak Espoos erakonna Leppavaara piirkonna esimees ning seotud ka erakonna Espoo kontori tööga.

Kajakule on südamelähedane rändeteema. Ta ütleb, et Euroopas räägitakse palju pagulastest, kes tulevad kriisikolletest. Kuid nendega seotud probleemid demoniseerivad teist tüüpi sisserändajaid, kes tulevad raha teenima ja end üles töötama.

Soome peaks tema hinnangul majandusinimeste rännet palju rohkem soodustama. Selles olevat Eesti Soomest pikalt ees – Eestis on välismaalaste meelitamiseks vähem bürokraatiat firmade loomisel ning e-residentsuse programm.