Keskerakond

8 punkti

Kui Keskerakond langetab käibemaksu esmatarbetoiduainetele, kui langetame käibemaksu toasoojale ja kultuuriürituste piletitele, kui tõusevad lastetoetused, siis on võimalik ka säästa. Keskerakonna siht on püüelda 1000-eurose alampalga poole. Suurenenud sissetulekud võimaldavad ka säästude kasvu. Täiendavalt toetame laste huviringides käiku, mille tulemusena vanemate kulu väheneb.

Sotsiaaldemokraatlik

Erakond

10 punkti

Säästmise eelduseks on paratamatult sissetulekud. Praegu ei ole kindlasti kõigil peredel võimalik kuus 200 eurot säästa. Mida väiksemad on sissetulekud ja suurem pere, seda keerulisem. Seetõttu peamegi järgmiste aastate olulisemaks eesmärgiks alampalga ja lastetoetuste märgatavat tõusu.

Isamaa ja

Res Publica Liit

6 punkti

Oleme olukorras, kus paljudel inimestel ei olegi võimalik oma püsikulude kõrvalt säästa. Alustada tuleb sellest, et madalama palga saajad tuleb vabastada tulumaksust. Pikaajalisem sisuline lahendus inimeste sissetulekute kasvuks on siiski majanduskasv ja palgatõus. IRL ei ole erakond, kes hakkab inimesi lollitama riigile üle jõu käivate sotsiaaltoetustega.

Eesti

Konservatiivne Rahvaerakond

5 punkti

Palgad tõusevad vähemalt 400 eurot! Langetame käibemaksu 10%-le, teeme elektrihinna Eesti territooriumil Euroopa madalaimaks, siis tullakse siia tootma ja investeerima. Vähendame arulagedat bürokraatiat. Majandus hakkab mühinal kasvama. Palgad ka!

Eesti Vabaerakond

4 punkti

Seda teab Kivirähki Jumal. 

Eestimaa Rohelised

7 punkti

Pakume kodanikupalka, taastuvenergia ja mahetootmise toetamist, energiasäästu toetamist, ühistulist majandamist ja üle-eestilist ühistupanka, ettevõtetele töötajate tervishoiukulutuste ja ühistranspordipiletite erisoodustusmaksust vabastamist.

Eesti Iseseisvuspartei

1 punkt

Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades.

1. Tuletame meelde, et eelmistel valimistel said kompassi poolt kõige rohkem hääli kristlikud demokraadid, tegelikkuses said aga 0,5%. 2. Teie meetodis esinev „spetsialistide” hinnanguga ristamine tähendab tegelikkuses meelevaldset ülbitsemist. 3. Tuletame meelde, et teie „spetsialistide” sisuline nimi on poliitiline prostituut.

Rahva Ühtsuse Erakond

2 punkti

Lihtne oleks pakkuda, et tõstame palka. Reaalsus on praeguses Eestis teine – miinimumpalgast sellist summat ei säästa.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

3 punkti

Kui 20%-l leibkondadest on kogusissetulek (palk, pensionid, toetused) inimese kohta alla 200 euro kuus, pole see enne võimalik, kui Eesti hakkab tunnistama ja tegelikkuses rakendama Euroopa sotsiaalharta 4. artiklit. Palk peab kindlustama töövõtjale ja tema perekonnale inimväärse toimetuleku, s.t mitte ainult esmavajaduste rahuldamise. Seda võimaldaks tänane nn keskmine palk, mida praegu saab vaevalt 20% töövõtjaid. 1000-eurose miinimumpalga nõue on igati põhjendatud.

KOMMENTAARID

Tanel Kerikmäe

Reformierakond asetab väsinult lauale pisut kulunud nurgakivi. Nende sõnul tuleb lihtsalt rohkem teenida, aga sotsid lubavad pigem vaesuspiiri kõrgemale upitada. Keskerakond ei luba otseselt midagi, aga esineb „siht püüelda” 1000 euro poole, ümmargusi arve arvab atraktiivseks ka Vasakpartei.
IRL-i vastus oma pragmaatilisuses on siin ehk kõige realistlikum. Kuigi rohelistel on oma master plan, ei pruugi valijaskond seda otseselt oma sissetulekutega seostada. Vabaerakond, EKRE ja RÜE ei kasutagi võimalust oma lahendusi pakkuda, nii ebaprofessionaalne kui see ka ei näi.

 

Külli-Riin Tigasson

Vastutustundetu on rääkida 1000-eurosest miinimumpalgast. Alampalk on Eestis liiga väike, aga selle kolmekordistamine ei soosiks stabiilset majanduskeskkonda. Käibemaksu langetamist toidukaupadele pean aga mõistlikuks, see on Eestis praegu Euroopa kontekstis ebaõiglaselt kõrge.

 

Krister Paris 

See küsimus on ilmselt kõigile erakondadele suurt nalja teinud. Ilmselgelt kõlab küsimusepüstitus säästuvõimalustest neile absurdsena. Mõni pakub küll välja paar imalat populistlikku loosungit, aga originaalsuspunktid lähevad Kivirähki Jumalale.