Mis hinnaga? Selgus, et Evelin Ilvese joogatrenn maksab 5000 krooni kuus ja jumestusele kulus kolmveerand aastaga 55 000. Puhkes pahameel. Veidi hiljem ütles ta, et arstid ei tohiks ülekaalulised olla. Siis puhkes juba skandaal. Ja nüüd on ta öelnud, et Kalevi kommid ei kõlba kuhugi.

„On väga kahju, et inimene, kes on võtnud enda mureks eesti rahva tervise ja tõepoolest püüab igatpidi märku anda, et tervislik toitumine, liikumine on Eestis probleemiks, on sattunud sellisesse tobedasse skandaali,“ ütleb Eesti Perearstide Seltsi juhatusse kuuluv Diana Ingerainen.

Ka peaministri arstist abikaasa Anu Ansip leiab, et Evelin Ilves ajab õiget asja. „See on tänuväärne ja tubli. Arstina ta kindlasti teab, kuidas on olukord heaoluühiskonnas kujunevate terviseriketega nagu rasvumine, II tüübi suhkruhaigus. Seda algatust ei peaks ründama,“ kaitseb Anu Ansip presidendi kaasat.

Samas möönab ta, et selle sõnumi teadvustamine on raske ja pahameelt on palju, sest inimesed ei taha oma harjumusi muuta.

Anu Ansip: see ei ole kapriis

„See ei ole kapriis. Inimestele võib tunduda, et kas tal tõesti midagi paremat teha pole, aga see on oluline,“ soovib ta Evelin Ilvesele jõudu.

„Üle poole Eesti naistest ja pooled mehed on ülekaalulised. Laste osas esineb ülekaalulisust juba esimesest kooliastmest peale. See on väga suur probleem. Arstid tegelevad individuaalse nõustamisega. Evelin Ilves püüab ühiskonna suhtumist mõjutada,“ lisab Diana Ingerainen.

Ja tõesti, jumestuse hinna ja skandaalide vahel kordub Evelin Ilvese meediasse ilmumistes refrään. Tehke sporti. Sööge tervislikult. Hoolige enda ja teiste tervisest.

Proua Ilves näitab ka eeskuju, tema andunud rulluisuharrastust peavad meeles nii tema toetajad kui kirujad. Muide, 2008. aastal Kalevipoja rulluisumaratoni raames toimunud Eesti meistrivõistlustel tuli ta 40-aastaste ja vanemate naiste vanuseklassis Eesti meistriks.

Peale selle jõuab Evelin Ilves olla veel ka kümnekonna heategevusliku ja ühiskondlikult kohusetundliku liikumise patroon. Ka see rõõmustab nii fänne kui skeptikuid. “Kui ta oleks komm, oleks ta nimi ilmselt Patroonike,” pakkus Mart Juur saates "Ärapanija".

Ja hoolimata sellest, et nii palju tema tegemistest on otsekui loodud selleks, et ajakirjanik saaks presidendiprouast kirjutada, on ta meedia tähelepanu suhtes väga valvas, lausa tundlik.

Sõnade tagasivõtmine tegi asja hullemaks

Sellest ebakindlusest paistavadki skandaalid vindi peale saavat. Näiteks kräpiloo puhul üritas esileedi oma karmi sõnumit pärast selle avalikustamist põhjendamise asemel pehmendada, osaliselt tagasi võtta, mis algatas omakorda debati – kes räägib rohkem tõtt, presidendiproua või ajakirjanik?

Muuseas, 2006. aastal keeldus Eesti Südameliit liikumissarjas “Käime koos” kaasa tegemast, kuna ürituse sponsoriks on kommivabrik Kalev. Põhjenduseks kõlas, et maiustused ja liikumine ei sobi kokku.

„Hea eeskujuga ei maksa üle võlli minna“

Teiste hulgas on presidendiproua eeskujuks ka lastele. Ka kommisõnumiga käis ta ETV lastesaates.

"Esindamine on presidendipaari rolli üsna sisse programeeritud, sinna ei ole midagi parata. Selles mõttes võib küll öelda, et nii EV president kui ka presidendiproua on lastele oluliseks eeskujuks,“ arvab lasteajakirja Täheke peatoimetaja Ilona Martson.

„Kuid eeskuju mängimises ei tohiks üle võlli minna, aga mulle näib, et Evelin Ilvesel on vahel sellega probleeme,“ nendib Martson.

„Iseenesest ajab ta ju alati õiget asja, nagu ka kommitootjaid korrale kutsudes. Sõnum, et lapsed, sööge vähem komme ja rohkem ema küpsetatud kooki, on tänases ühiskonnas omal kohal.“

„Kuid tõtt-öelda on mõnikord tema enese puhul puhul raske aru saada, kus lõpeb normaalne tervislik käitumine ja algab terviseterrorism, kus lõpeb kohustus teistele eeskujuks olla ja algab tavaline eneseimetlus.“

Loodetavasti Eesti tootjad kuulutavad nüüd, et ei hakka oma kommides enam transrasvu kasutama, ütleb Martson. „Kui mitte, on ju kogu ajakirjanduse kisa asja ümber olnud täiesti mõttetu."

Mis siis ikkagi valesti läheb?

Mis nõu võiks Evelin Ilvesele anda, et tema sõnum kõigest hoolimata paremini sihtmärgini jõuaks?

Evelin Ilves on kindlasti ekspert tervise alal, leiab suhtekorraldaja Aune Past ning tunnistab, et meie presidendiproua hoolib rahvast ja tahab parimat.

„Mulle tundub aga, et oma tugimeeskonna loomisega ta ei priiska. Ta ei “kuluta maksumaksja raha”, see tähendab, et erinevaid spetsialiste, kes aitaksid olulisi sõnumeid rahvani viia, ei ole ilmselt kuigi palju,” ütles Past.

„On näha, et Evelin Ilves tahab midagi muuta ja see on õige,“ arvab Tallinna perearstide liidu juht Diana Ingerainen. „Võib-olla võiks ta koostööd teha tervise edendajatega, arutada ja planeerida, kuidas sõnumit paremini edastada.“

Evelin Ilves ei olnud nõus kommenteerima kommisõja teemat ning keeldus intervjuust üldse. Aga tegelikult oleks ta võinud ikkagi rääkida.