Ma võin nõus olla sellega, et juba tehtud teo ülestunnistamine on lihtsalt oma südametunnistuse koorma teisele kaela riputamine - temal saab halvem, sinu tegu see aga olematuks ei tee. Samas on petmise varjamine täpselt samamoodi teise inimese lõksu ajamine, selle vahega, et ta ei pruugi seda lõksu ise nähagi. On üsna vilets lugu, kui paar on kokku leppinud omavahelises truuduses ja monogaamias ja üks paarist hoiab sellest ka siis kümne küünega kinni, kui kasvõi suur armumine pähe lööb ja teine läheb ja annab rõõmsalt kiusatustele järele. Tollel ühel võiks vähemalt olla teadmine, et tema võib nüüd ka. Kui kiusatus peale tuleb. Ta ei pea, aga ta võib ka. Et ta ei pea ennast enam niimoodi kramplikult piirama. Aususe mõte olekski siis see seisude võrdsustamine.

Samas ei soovi loomulikult enamus inimesi oma partneri vasakule hüpete kõiki detaile peensusteni teada saada ja ammugi ei tule suhtele kasuks see, kui esimesena truudust murdnud pool muudkui heietab kõiki neid asjaolusid, mis peaks justkui näitama, et "tema pole süüdi" - ikka seda, kuidas alkohol, ja kuidas see kolmas teda võrgutas ja kuidas partner on ta hooletusse jätnud ja... Ei, seda mitte, aga truuduse suhtes libastunud partner võiks teisele vähemalt öelda, et: "nüüdsest on meil avatud suhe", vms.

See kõik on muidugi tagantjäreletarkus. Aususe ja asjade avameelselt selgeks rääkimiste peamine mõte on aga natuke suurem, kui libastumiste silumine ja uisusammude sünkroonimine. Ausa mängu mängimine sisaldab enamat kui vaid tõe rääkimist ja ilma ausa mänguta pole suhe tõemeeli mõeldav. Aus mäng tähendab näiteks seda, et suhte alguses teavitad sa partnerit kõigist sinuga kaasnevatest koormistest. Ülalpeetavatest pereliikmetest. Hulludest eksidest, kelle puhul on oht, et nad suvalisel südaööl kirvega aknast sisse murravad. Lastest. Võlgadest. Suurematest ja segavamatest tervisehäiretest jne. Ja et sa teed seda enne, mitte pärast - mitte alles siis, kui teine on ennast sinuga juba sidunud. Kui teisel ei ole ammendavat informatsiooni, siis ei ole ta ju vaba oma valikutes, tema õigus ise oma saatust valida on piiratud. 

Aus mäng tähendab ka seda, et enne uue suhte ja uue pere loomist lõpetad sa vana pere ja suhtega asjad ilusti ära, mitte ei ela kaksikelu, lollitades niimoodi mõlemaid partnereid, nii uut, kui vana. Jah, kui mõlemad partnerid on sinu veetleva isiku jagamisega nõus, siis võid ju ka mitut suhet pidada - kui sa seda suudad - aga nad peavad selleks samuti eelnevalt piisavat informatsiooni omama. Jah, ja aus mäng tähendab, et ühiselt tehtud lapsi ei jäeta pärast lahkuminekut ainult ühe vanema kasvatada. Koos sai ju otsustatud, et lapsed tulevad, koos tuleb nad ka üles kasvatada.

Aus mäng tähendab veel paljusid asju. Päris kõiki ebakõlasid ja möödarääkimisi kahe inimese vahel ei anna muidugi ennetada. Päris kõike ei tea inimesed isegi ette. Aga igal juhul on ausus kui selline - mis ei ole täpselt sama, mis tõe-ja-kogu-tõe rääkimine - suhte toimimiseks ilmtingimata vajalik.