Et minu eelmises jutus toodud soovitus 256MB poleemikat põhjustas, siis vajab asi nähtavasti täpsustamist. Mälu vajadus sõltub operatsioonisüsteemist (Windows XP vajab rohkem kui Windows 98), kasutatavatest programmidest ja kasutaja harjumustest (kui palju ja milliseid programme korraga kasutatakse).

128MB on Windows XP korral vähevõitu, kuid paar programmi, nt Word ja Excel võivad sellega vabalt korraga töötada. Olen seda minu käes olnud katsemasinatel korduvalt proovinud.

Enamasti soovitatakse Windows XP jaoks vähemalt 256MB. Tegin järgmise eksperimendi. Arvutil oli 600MHz PIII protsessor, 256MB SDRAM mälu ja Windows XP. Avasin Internet Exploreri ja seejärel panin WinDVD aknas käima DVD-mängufilmi. Edasi avasin Wordi ja Exceli. Akende avamine toimus normaalse kiirusega. Tippisin Wordi aknasse teksti, paigutasin sinna linke veebist, tippisin Exceli aknasse tabeli ja tegin diagrammi. Kopeerisin diagrammi Wordi tekstidokumenti. Kogu selle tegevuse taustal mängis WinDVD aknas film. Mitte mingisugust töökiiruse langust või ketta ragistamist.

Soovitan tavakasutajatele Windows XP korral hankida mälu 256MB. Rohkem tasub osta siis, kui kindlalt teate, et teil seda vaja läheb või raha vabalt käes on. Viidatud allikas on toodud kena tabel, kust igaüks leiab oma arvamusele õigustuse, isegi see kommentaator, kes pidas vajalikuks 2GB mälu. Proffidele soovitatakse seal 256-512MB.