Tõsi: oli neid, kes vastasid enam-vähem täpselt väidetavale Eesti keskmisele ning pisut rikkamatki rahvast, kel kulus toidule ja eluasemele vaid tühine protsent sissetulekust. Väga suur osa vastanuist aga tunnistas, et tuleb vaevu ots otsaga kokku - kel jääb "vabaks rahaks" viiendik palgast, kel kaheksandik, kel mitte midagi. Lastega peredes mainitakse oluliste kuludena peamiselt lasteaedu, trenne ja huviringe ning autoga seotud kulutusi.

Keskmine Eesti leibkond kulutavat toidule 19 ja eluasemele 20 protsenti oma sissetulekust. Vaatame, kuidas elavad Delfi lugejad, kel on peres ka lapsi:

"Eluase (laen, elekter, vesi, internet, prügi) 22% ja söögile 15%. Kui nii vaadata, siis pole nagu vigagi, kuid siis lisanduvad veel liisingud, autode kütus, lasteaed ja laste ringid ning kulud kokku tõusevad palgast umbes 70 protsendini," tunnistab kommenteerija.

"Pere netosissetulek on 2500 eurot, millest toidu ja esmatarbe kulud kuus 600 eurot (24%), eluasemelaen + kommunaalid suvel 300 (12%) ja talvel 400 (16%). Lisaks kulub autode ülevalpidamiseks, TV + telefonid, trennid ja huviringid, laste taskuraha, riided, reisimine ja külaskäimine. Väljaskäimist on hetkel vähe, kuna peres väike laps. Kõrvale saab panna umbes 200 eurot kuus," tunnistab Eesti mõistes päris jõuka viieliikmelise pere liige.

"Sissetulek kokku: 720€. Eluasemelaen 160€, kõik arved igakuiselt 200€, millest pool on elekter koos oma võrgutasudega! Seega eluasemekulud 360€ - see teeb 50% sissetulekust. Siia ei ole arvestatud puukütet, mis tuleb ka veel juurde... vihale ajab. Ülejäänud lähebki söögile, midagi muud ei saa endale lubada," ütleb teise viieliikmelise pere rahvas.

"Kodukulud keskmiselt 35% ja söök 33%, aga selleks et üldse tööl saaks käia, kulub 18% pere sissetulekust lasteaiale ja lastehoiule ning 8% transpordile. 6% jääb siis riietele või ootamatutele kulutustele. Sääste pole suutnud viimastel aastatel koguda," räägib kahelapselise pere vanem.

"Neljandik palgast kulub kommunaalkuludeks, kaheksandik lasteaiamaksuks ja ligemale pool toiduks ja majapidamiskuludeks. Ülejäänud kaheksandik siis muuks. Autot muidugi pidada ei saa," räägib ühe lapsega üksikvanem.

Roosilisem pole olukord ka nendes leibkondades, kes on jätnud lastega seotud kulutused mainimata:

"Ei pea paika. Toidu peale läheb 55% ja eluasemekulud 25%, alles jääb 20%," kirjutab üks lugeja.

"Minul kulub eluaseme, kommunaalide ja elektri peale 2/3 ehk siis umbes 70% ja toidu peale umbes 20%," räägib teine.

"Toit + eluase võtab 90-95% sissetulekust," kinnitab kolmas.

"Mis mõttes mitu protsenti kulutad? Küsimus saab olla formuleeritud järgmiselt: mitu protsenti sissetulekust jääb pärast eluasemele ja toidule tehtavaid kulutusi alles? Ja vastu kõlab lihtsalt: 0 protsenti," seletab neljas.

"Toit + eluase on umbes 150% palgast," on viies püstihädas.