Aga ajad on muutunud, sest viirustega võitlev ettevõte Kaspersky raporteerib pahavara rünnakutest iga kahe sekundi järel. Sellist pahavara loovad küberkurjategijad eesmärgiga põhjustada teadmatutele inimestele stressi ja sellest kasu lõigata.

Firma Kaspersky Lab tegevjuht Eugene Kaspersky sõnul on küberkurjategijad muutunud järjest aktiivsemaks, sest üha enam Interneti vahendusel liikuv virtuaalraha ja andmed on teinud endast väga kutsuva sihtmärgi. Kaspersky sõnul ostavad ja müüvad uue aja küberkurjategijad vabal turul pahavaraprogrammide lähtekoode.

Lisaks sellele, et küberkurjategijad võivad varastada hunnikute (või siis bittide ja baitide) viisi raha, võivad nad ka müüa oma „ressursse“ teistele küberkurjategijatele. Näitena toob Kaspersky veebikülgi, mis müüvad botnete ja teisi pahavarasid. See tähendab, et kõik, mida küberkurjategija oma tegevuseks vajab, on vaid mõne kliki kaugusel.

Internetiraha ja online pangandus, andmete hoidmine, online mängud, online börsikauplemine ja Web 2.0 on need valdkonnad, mis on eriti haavatavad rünnakutele.

Aga kuidas küberkuritegevusega hakkama saada? Lisaks tarkvara kasutamisele peaks olema paigas ka riskide maandamise strateegiad.

Eugene Kaspersky hinnangul peab toimima ka Interneti-Interpol ja pidev tarbijate harimine, midagi sarnast sotsiaalsele reklaamile, mis propageerib turvavööde kasutamist. Tema meelest peaks inimeste turvaline ja legaalne käitumine olema seadustega tagatud ja kõikidele rikkumistele karistused.

„Meil on vaja indiviidide ühendatud kogukonda, kus igaüks teeb oma osa küberturvalisuse tagamiseks. Ainult niimoodi saame võidelda küberkuritegevusega,“ ärgitas Eugene Kaspersky kõiki tegutsema.