Kosemetsa tn 11 — unikaalne suvitusvilla Waldfried põletati maha

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialist Oliver Orro meenutab, et vana nn ajakirjanike kodu, algselt suvitusvilla Waldfried, oli ilus torniga villa endiste Kose suvemõisa maadel. Villa ehitati 19. sajandi II poolel Pirita jõeoru järsule kaldale ning ajal, kui see veel võssa kasvanud ei olnud, avanes siit suurepärane vaade. Siin oli enne II maailmasõda Ajakirjanike Liidu residents, kuhu majutati väliskülalisi, korraldati olenguid jne.

Ajakirjanike liit sai õigusjärgse omanikuna hoone tagasi, ei tulnud aga räämas maja korrastamisega toime ja krunt müüdi 2000. aastal eravaldusesse. Maja käis käest kätte, viimane omanik on Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile kuuluv Vallikraavi Kinnisvara. Vähemalt viis viimast aastat ametlike elaniketa seisnud maja põles maha tänavu suvel.

„See maja oli juba varem halva tehnilise seisundi pärast kaitstavate mälestiste nimekirjast maha võetud, aga muinsuskaitseringkondades püsis siiski õrn lootus, et hoone õnnestub ehk kunagi ikkagi korda teha,” ütles Orro. Tulekahju, mis sai alguse maja seest, tõmbas sellele lootusele kriipsu peale.

„Tegu oli dramaatiliselt efektse tulekahjuga, krõbekuiv maja põles nagu tõrvik, leegid ulatusid üle puulatvade,” ütleb Orro ning on masendunud ka siis, kui me hoonet — või õigemini seda, mis tast alles on — koos vaatamas käime.