“Praegu on õpetajat ikka väga raske leida,” ütles Eesti Päevalehele Pärnu Niidupargi gümnaasiumi direktor Ilme Ree. “Koolis on tunduvalt raskem töötada kui vanasti.”

Kool otsib vahetult enne õppeaasta algust inglise keele, füüsika-, matemaatika- ja arvutiõpetajat.

Ree sõnul põhjustab kaadrivoolavust nii õpilaste nõudlikkus kui ka pedagoogide madal palk. “Kooli jäävad vaid vanema põlve entusiastid,” nentis ta. “Noored siin vastu ei pea. Kooli lõpetanud inglise keele filoloogil on lihtne tõlgina või sekretär-asjaajajana tööd saada.”

Keeruliseks teeb kaadrivaliku ka piiranguid esitav töö- ja puhkeajaseadus. “Kui pakkuda saab nädalas kümme kuni kolmteist tundi, siis on õpetaja saamine pea võimatu,” märkis Ree.

Turba gümnaasiumi sekretär Ene Johanson möönis, et nende kool on tagajärjetult püüdnud leida kehalise kasvatuse ja matemaatikaõpetajat.

“Üks oma sooviavalduse saatnud noor mees võttis selle tagasi, sest leidis, et tal on tulusam kanuuklubi pidama hakata,” tõi ta näite.

Tunniplaane auke jätta ei saa, seepärast käivad Turbas õpetamas ka Tallinna pedagoogid. “Vald on seni vastu tulnud ja sõidukompensatsiooni maksnud,” lausus sekretär. “Siiski pole see hea variant, sest edasi-tagasi sõitmine ei lase oma tööd südamega teha.” Kuna kooli matemaatikaõpetaja on eakas, tuleb direktoril endal ilmselt amet üle võtta.

Johanson märkis, et vanemates klassides meelitavad Tallinna koolid tugevamaid õpilasi endale.

Massiaru algkoolis sel sügisel lastepuudusel esimest klassi ei avata, Vormsil alustab kooliteed üks õpilane. “Küla ainuke kooliminekuealine laps otsustati panna Häädemeeste keskkooli,” ütles Massiaru kooli direktor Ülle Iir. “Järgmisel aastal on loota, et tuleb kolm last ja vald on seni leidnud, et kooli on ikka vaja.”

Tallinna Kuristiku gümnaasiumi õppealajuhataja Valve Olev ütles, et kuigi mõne aasta taguse viie paralleelklassi asemel avatakse neil tänavu vaid kaks, ei jää kool niipea tühjaks. “Lasnamäe on selline rajoon, kuhu maalt tulnud noored pered kortereid üürivad,” ütles ta. “Samas on see muidugi teotatud koht, kuhu keegi jääda ei taha.” Olevi sõnul pole esimestesse klassidesse astumisel probleeme, kuid kuna mainekad kesklinna koolid võtavad vastu ka teise ja seitsmendasse klassi, valivad paljud just selle võimaluse. “Väga palju koorekihti meelitatakse meilt ikka ära,” tunnistas ta.

Ka Pärnu Niidupargi kooli direktor ütles, et linna nimekamates koolides täituvusprobleemi pole. “Koidula gümnaasium ja mõned veel teevad puhta töö,” lausus ta.