Esmaspäeval Võrumaal Puiga põhikooli juurdeehitise avanud haridusminister Toivo Maimets ütles Postimehe teatel, et kordategemist ootab veel üle 500 kooli üle Eestimaa ja selleks kulub 6,5 miljardit krooni.

Kui jätkata 300-miljoniliste summadega nagu sel aastal, läheb programmi eesmärgi täitmiseks 20 aastat ja muist koole jõuab enne lõplikult ära laguneda, leidis minister. “Võib-olla on selleks ajaks käes juba 22. sajand,” nentis ta.

Minister teatas, et seetõttu lõpetatakse alates 2005. aastast nii “21. sajandi kool” oma praegusel kujul kui ka riiklike investeeringute programm. Nende asemele astub tema sõnul täiesti uus finantsskeem, mis teeb kõik koolid korda kaheksa aastaga või veelgi kiiremini.

“Kas tegemist on laenu, väärtpaberitehingu või riigivara müügiga — kõik on mõeldav,” leidis minister. Viimatimainitud juhul müüks riik mingi vara, teeks selle eest koolid korda ja saaks vastutasuks nende koolihoonete omanikuks.

Niiviisi väldiks riik remondiraha kandmist oma eelarve kululahtritesse. “Võiksime muidugi taotleda ka igal aastal miljardit krooni riigieelarvest, aga ühe riigieelarve koostamises osalenuna ei arva ma, et see oleks realistlik,” oli Maimets riigieelarve võimaluste suhtes skeptiline.

2005. aastal lähevad koolid üle ka ühtsele pearahasüsteemile. Maimets kinnitas, et pearaha saab koefitsiendid, mis kaitsevad väikekoole ääremail, näiteks väikesaartel.