Igal mündil on alati kaks poolt. On olemas häirivaid ja hirmutavaid koeri, kelle väljaheide vedeleb maas, kuid leidub ka koeri, kes on head ja sõbralikud. Kuid alati on olemas ka sündmusi, mis koeri ja nende omanikke mõjutavad ning mille osas on koeraomanikul vähe võimalik ära teha.

Koerte ja nende omanike peale kaebavate kodanike kirju liigub ikka ringi. Minu koer ei jookse omapäi mööda Nõmmet ringi. Üldse on ta sõbralik. Viimase poole aasta jooksul aga on meie koer, piinlik küll, hakanud haukuma aiast mööduvate laste ning vanamammide peale. Kui elukaaslasega kodus oleme, siis keelame ning koer kuuletub hästi. Kuid pikad päevad on koer aias üksi ja ei ole ka meid keelamas.

Olen mõned korrad olnud päevasel ajal kodus ning tuleb välja, et koera haukumise põhjuseid ei ole vaja kaugelt otsida. Avastasin, et koolist koju minevad koolijütsid narrivad koera läbi aia. Kuna meie maja ümber on turvakaamerad, olen teatud aja jooksul ka kaamerapilti jälginud reaalajas ning sama on korduvalt juhtunud. Muidu rahulikult kuudis magav, selle otsas istuv ja ümbrust jälgiv koer läheb endast välja, kui koolijütsid mööda jalutavad.

Eks ilmselt on lõbus, kui koer kuudi katusel ümbruskonda jälgib ning seda peaks tähistama koera narrimisega. Juhtusin pealt nägema, kuidas ilmselt algkooliealised lapsed teisel pool aeda haukusid ja kisasid. Mida vanamammid teevad, seda veel ei tea. Võimalik, et seal on mingi teistsugune seos – on äkki mõni laps vanaemaga koos koju jalutades aiast möödudes otsustanud koera torkima minna?

Nõmme linnaosas on tihtipeale kurdetud aias haukuvate koerte üle. Minu palve Nõmme elanikuna ja koeraomanikuna on, et head inimesed, palun käituge inimestena ning õpetage ka oma lapsi koeri mitte narrima.

Ka sõbralikul koeral võib üks hetk üle visata ning meie koeral ei ole vähimatki probleemi sellest 1,5 m kõrgest aiast ka üle hüpata. Oleme oma koera kasvatanud mõistlikuks ja sõnakuulelikuks, kuid ajal, kui meid ei ole ligi, võib pahaaimamatu ja mõtlematu käitumisega teha palju kahju ka hästi treenitud koera psüühikale.

Koer ei ole oma loomult kuri, ta kasvatatakse ja kasvab kurjaks. On üsna raske kasvatada toredat koera, kui keegi selle töö nullib ja oma lõbuks läbi aia koera närvi üritab ajada.

Muidugi on ka juhtumeid, kus koer hoovis haugub puhtalt omaniku viitsimatuse või hooletuse pärast looma kasvatada, kuid kõiki haukuvaid koeri ei tohiks sama puuga mõõta. Neid põhjuseid, miks koer haugub, võib olla mitmeid – ja alati mitte omaniku või koera iseloomu süü.

* Täisnimi on toimetusele teada