Ka laenuraha pööritamine on ära lõppenud ning jätnud endast maha möriseva monumendi - suurusjärgus sada tuhat töötut. Midagi välja mõelda pole võimalik, sest see eeldaks mõtlemisvõimelisi isikuid. Selliseid pole aga ei riigi- ega erakontorites. Järelikult polegi muud valikut kui mõni vana lollus uuesti üles soojendada.

Ja nii tehaksegi, eesti märgile "Velkam tu Estonia" anti uut hoogu ja veel kolmkümmend seitse miljonit eeku, õnneks suurelt osalt euroraha. Asja mõte olevat turistide meelitamine Eestisse. Meenub ühe tuttava küsimus pärast seda, kui ta järjekordselt Tai-reisilt naasis: kellel tuli ogar mõte hakata sellel külmal, porisel ja pimedal maal turismi edendama?

Velkamiprojekti juhid ja rahastajad peaksid ametlikes paberites kirjas olema, ent süüdlaste otsimine pole kuritegevuse tõusulaine harjal just kerge. Las politsei jälitab ja menetleb. Igal juhul ei kõla sogased hüüdlaused nagu "Positiivselt muutuv" või "Positiivselt üllatav" veenvalt või isuäratavalt. Kindel kvaliteet ei muutu ega üllata, kui Šveitsi pank meid üllatab, siis on ilmselt juba hilja panka vahetada.

Viimase aja suurim muutus on negatiivsed muutused iibesuunal ja elanikkonna hüppeline loomastumine, suurim üllatus aga uppuv majandus oma töötute armaadaga. Milleks peaks Eesti turismitööstus soome saunas vene viina müüma? Ja miks peaks keegi soome sauna pärast tulema just Setu- või Mulgimaale?

Pole eetiline müüa turistidele võõraid tooteid, näiteks krakovi vorst. Paraku ei ole meil endil konkurentsivõimelisi tooteid peale odava alkoholi ja muu kehalise meelelahutuse. Mida pakub Tallina vanalinn Rooma kõrval, mis konkurent on Munamägi mõnele tõelisele mäele? Pole mingit mõtet kaubastada litse, loodust või kultuuri, seda sodi on ilma meietagi kõik kohad täis.

Kui müüa, siis ainult seda, mida keegi teine ei paku. Meenub üks muistne skandinaavia noorte Eestisse meelitamise klipp, kus turist lakkus autos vahuveini ja mingit naisolendit. Tulge vahuveinimaale, tulge autode maale, tulge naiste maale! Hakake kohe tulema! Ikka täitsa ära pööranud, pole siin ei naisi ega vahuveini, on mingi mörisev biomass, millega võime tutvuda saates "Unistuste printsess" - tahate selliseid emaseid põrutada? Muidugi tahate.

Eesti on ületamatu ainult ühel alal - oleme maailmas riik number üks väljasuremises. Selles ei konkureeri meiega mitte keegi ja seda saame kaubastada, kartmata tugevaid brände või mõjurikkamaid kampaaniaid. Muide, väljasuremine pole lihtsalt eksootika või võigas dekadentlik meelelahutus. Ülerahvastatud planeedil kujutab väljasuremine töökindlaid lahendusi nii eetilistele, ökoloogilistele kui sotsiaalsetele probleemidele.

Soovitan sloganit "Positiivselt kõngev" - sellega saab müüa nii aidsi, lühikest eluiga, proletaarset mentaliteeti, südamehaigusi, korruptsiooni, võlaorjust, kirjaoskamatust, Reformierakonna poliitikat, reetmist, telesõltuvust, kihistumist, vaesust, mandumist, sotsiaalsete garantiide puudumist, lauslollust, fanaatilist turufundamentalismi ja kõike muud, tänu millele me lõbusasti välja sureme. Andekas, töökas ja iidse kultuuriga hiina rahvas ei suuda kuidagi sündimust kontrolli alla saada, tulgu siia ja õppigu. India õppigu, Aafrika õppigu, Aasia õppigu, Ladina-Ameerika õppigu. Õppida on sitaks.

Turist on tavaliselt vaene, juhuslik vanainimene, ebameeldiv ja koonerdav tüüp. Seevastu latiino ametnik või teadlane, kes tuleb siia kuninglike grantide ja igatsustasude toel aastakümneid kestvaid etnograafilisi ja sotsiaalseid uuringuid läbi viima, on meie bürokraatidele ja korruptantidele otse kuninglik sissetulek. Hiina ametnik ei sõltu majanduskriisist, kui miljardirahval on vaja välja surra, siis sente ei loeta.

Need paar kasti õlut, mis meil õnnestub briti poissmehele sisse joota, teda ei tapa, küll aga võib vajaliku oskusteabega varustatud hiina või india ametnik või teadlane pühkida planeedi pinnalt sadu miljoneid vinduvaid elusid. Seega, head sõbrad, sureme välja teadlikult, missioonitundlikult ja võtame endaga hauda kaas kuus miljardit tühikargajat. Enesestmõistetavalt võtame me hauda kaasa ka nende raha.