Kultuuritegelastel hakkab monotoonse jora ajamisest igav ja publik ei taha samuti kogu aeg üht ja sama ilukõnet kuulata. Nii on inimkonna kõrgelaubaline eliit pidevalt probleemi ees, kuidas säilitada teatav osa traditsioone, aga mitte valetamisega vahele jääda. Traditsioonid tagavad väärikuse, mis on ooperil tegemist eneseväljenduse, tegelikkuse peegeldamise või loovusega?

Mitte munnigi, aga vaata, kui väärikas on laval kimeda häälega kaagatada. Väärikas, aga niisama nüri. Lameduse varjamiseks ristatakse selle eri liike ja sigitatakse rokkoopereid, räppfauste ja muud kimääre. Iga kloun peab pakkuma midagi uut, uusi ideid on aga väga raske leida, pealegi ei ole nendega kuigi lihtne läbi lüüa.

Kõige kindlam viis säilitada meelelahutaja väärikus ja publiku huvi ongi klassikaliste kujundite ühendamine. Vene šovinistid asetavad punase lipu keskele valge ringi musta sirbi ja vasaraga ning imperialistide bränd mõjub kohe värskelt, ent samas järgib see klassikalise eurodisaini põhimõtteid.

Sarnasest loogikast lähtub ka viimsepäevakell, millega teadlased ennast tähtsaks tahavad teha. Laadatsirkuse narrikuljus ja Zarathustra õpetusest tuttav totaalne tulemeri on ühendatud ja toimib. Ega muidu lehed sellest ei kirjutaks. Prohvetitele omane manitsemine on viimsepäevakellas ühendatud soolapuhujate praktikas laialt levinud taldrikukeerutamisega.

Noh, keeravad maailma kõige targemad pead kellaosuteid viie minuti kaugusele maailmalõpust. Tuumaoht ja mis kõik. Aga kes selle kuradi tuumapommi välja mõtles? Vean kihla, et see ei olnud mõni külapoe ees sarvikut libistav penskar. Samas on need pommid olnud hullude käes algusest peale.

Annavad paar laksu ära nagu Hiroshimas ja Nagasakis ning rahunevad. Maailmalõpust on asi ikkagi väga kaugel. Kui uskuda kõike, mida telekast näidatakse, siis tabab meid pigem õnnelik lõpp nagu armastuse- ja löömafilmides. Jutt jutuks, tegelikkus on ikkagi midagi muud.

Teadlased ja muud esmajärgulised tarkpead võiksid üldse vait olla. Ilma ennustada ei oska, valimiste tulemusi ette ei näe, aga maailmalõpust räägivad tõsise näoga ja leiavad kuulajaidki. Unustage ära. Maailma kõige suuremad lollused on pärit just nende kõige targemate lõugade vahelt, kes millegipärast kunagi ei kasuta võimalust vaikida.

Kas kristlus, kommunism ja kapitalism on tekkinud mustusest? Ei, selle pasa haudusid välja suured mõtlejad. Kas aga mõni nendest värdjatest ka teenitud karistuse sai? Meie suurvaimud andsid maailmale erastamise koossundüürnike, kõrbesõdade ja muude mugavustega. Tulemuseks kõige lühema elueaga rahvas Euroopas.

Kõige targemad juhivad meie riiki, aga tulemuseks on vargus, reetmine, dementne valimissüsteem, külakurnajate laiutamine, väljasuremine ja võõrvõimude ees lömitamine. Jälk. Parem uurigu oma naba naisteaduse vaatepunktist, aga ärgu hakaku ühiskonna asju korraldama.

Veel sellest maailmalõpu kellast, see näitab ikkagi ainult Ameerika kohalikku aega. Keeratakse siis, kui kaksiktornid kokku kukuvad või Korea kommunistid tuumapommi valmis saavad. Mis peaks Korea poliitbürool peas katki minema, kui nad hakkavad Eestit pommitama? Toompea ise muidugi norib tuumalööki ja ega selle vastu polekski midagi, aga on tähtsamaid objekte.

Pole vaja kohalikke kommunaalprobleeme üle tähtsustada.