Et lastega perede maksuvabastus ja pensionid suurenevad sõltumata sellest, millise koalitsiooniga on tegemist, ei ole mingit kahtlust. Nii nagu ei ole mingi kahtlust ka selles, et varem või hiljem ilmnevad skandaalid ning tulemata ei jää ka ministrite tagasiastumine, kuni valitsuskriisini. Siin ei aita ükski koalitsioonilepe, olgu see kümme või sada lehekülge pikk ja ükskõik milliseid kinnitusi ja tõotusi selle allkirjastamisel antakse ning kui kaua nende kõnelustega avalikkuse tähelepanu enda peal üritatakse hoida.

Meenutame Eesti lähiajalugu. Koalitsioonileppega ei ole võimalik vältida rublade mahamüümist, pumppüssiga paugutamist, salajaste dokumentide kadumist, viljavargust, peaministri ja ministrite vassimist ja valetamist, Burckhardti süüdistusi jne.

Juba ette riputasid oravad ja laarlased endi ja kogu uue koalitsiooni kohale Damoklese mõõgana pronkssõduri. Füüsilise objekti võib küll teisaldada, kuid selle kujundit ei ole inimeste südamest mitte ühelgi võimul maailmas seni välja rebida õnnestunud.

Arvan, et kõigil vastutustundlikel poliitikutel oleks viimane aeg distansteeruda Eesti ühiskonna lõhestajatest.