Kunstnikud, skulptorid ja arhitektid on aga harjunud ette kujutama kavandatu mõju ümbritsevas keskkonnas pärast kavandatu teostamist. Inimestel, kes ei pea pidevalt midagi ruumiliselt ette kujutama, jääb ruumilise visualiseerimise võime välja arendamata.

Kuid sellest võib kõnelda ka nii, nagu tegi minu tuttav jõmm:

Meil on ju nüüd kõigil vaba voli otsustada ja protsesse suunata! Tuleb tegutseda, selle asemel, et vaielda ja kritiseerida! Tuntud töökas kujudevoolija tegi hunniku raha eest pulmapildi järgi minu naise nina monumendi aiabasseini kõrvale — sada korda suurendatult, sest imekauni nina pärast ma ju kunagi abiellusingi. Pulmaastapäevaks tellisin maja katusele naise lokikarvakese monumendi — 150 korda suurendatult.

Vabadustrendidega kooskõlas tuli mõte kasutada ära tühi aianurk — sinna tahtsin tellida viisnurkse vabadusemonumendi 300 korda suuremana kui oktoobrilaste märk, mille ma modelliks valisin.

Kiviraidur ei sobinud, sest nõudis liiga palju raha. Puusepa valmisdetailidest oleks saanud isegi 400 korda suurema, kuid naaber hakkas protestima, sest see oleks tema lillepeenralt päikesevalguse ära varjanud.

Sepp pakkus 350 korda suurema kuju, kuid valmimisega alles järgmisel aastal. Klaasipuhuja oleks teinud ainult 250 korda suurema, mis aga ei oleks suurele teele välja paistnud.

Pottsepp aga ei hakanud pikalt aru pidama ja varsti oligi mõõduka raha eest valmis viisnurkne vabadusmonument, kuigi kukkus välja ainult umbes 280 korda suurem kui oktoobrilaste märk.

Tehtud, mõeldud!