Saskia käis ringi mööda Tallinnat. "Läksin ja küsisin mõne klienditeenindaja käest, et kas neil oleks pakkuda hetkel tööd," kirjeldas Saskia oma rännakut läbi kolmeteistkümne võimaliku tööandja.

"Kui nad vastasid eitavalt, küsisin et ega peale suve poleks võimalus tööd leida," rääkis Saskia. "Sealt edasi üritasin uurida töötingimuste kohta. Enamus juhtudel hakati rääkima eelkõige toredast kollektiivist," lisas ta pisikese iroonianoodiga.

Keeleoskus jäi takistuseks vanalinna suveniiripoes Labora, kus taheti Saskialt vene keelt. "Öeldi, et neil on vene kollektiiv ja ei tea, kas ma sobiks sinna, kui ainult minimaalselt oskan vene keelt."

Saskia vanus sai punaseks joones Kalevi kommipoes, mis osana suurest ettevõttest palus 17-aastasel neiul oodata veel aastakese kuniks täiskasvanuks saamiseni. "Peame seaduse ees väga kuulekad olema,” öeldi Saskiale.

Palgast keegi konkreetselt rääkida ei soovinud. "Palga kohta olid töötajad eriti üleüldised ja hägusad, kasutades selle kirjeldamiseks väljendeid nagu konkurentsivõimeline, keskmine, hea," kommenteeris Saskia. "Venekeelne suveniiripood ütles, et nad saavad palka üle vanalinna keskmise."

Kui töökoht on suvetöölisest huvitatud, palutakse jätta kontaktandmed. Üldjoones oli kõikjal protseduur sama: suurt entusiasmi "jah, just sind me otsimegi," üheski letis ei kohta. Talle kinnitati, et töötunnid on paindlikud ja toetatakse õpilasi, kes kooli kõrvalt töötavad.

Jaatavale vastusele järgnes Saskia sõnul järgnev protseduur: "üks, et võtaks ise ühendust kellegagi meili teel; kaks, et jätaksin oma kontaktid ajaks, kui neil on kedagi vaja; kolm, nad juhatasid mind kellegagi rääkima." Saskiast huvitatud töökohad olid äärmiselt positiivselt meelestatud, et neiu läks ise koha peale tööd küsima. Aga tööle päeva pealt teda kuskil ei võetud.

Tartus algab suvi varem

"Midagi siin vist vahepeal otsiti, aga...," vastatakse Hartile ühes Tartu raekoja platsi restoranis. Noormehel palutakse oodata, kutsutakse juhataja.

Suvehooaeg on juba alanud, Hart jäi hiljaks. "Suvehooaja töötajad on juba olemas. Kolm tükki. Hooaeg kestab juba kaks kuud," kurvastab tööotsijat raekoja platsi restorani RP9 juhataja.

Küll aga on tulevikus lootust kooli kõrvalt tööle saada. Harti andmed pannakse märkmikusse kirja, sest augustist läheb üks senine töötaja minema. See aga tähendaks täiskohaga tööd.

"Meil on olnud kooliõpilasi ja nad on vähendanud töökoormust. Nad on rääkinud, et keeruline on käia koolis ja siis veel tööl," ei soovita restorani juhataja Hartile poole kohaga tööd. "Vaba aega ja puhkeaega ei jää üldse."

Teenindajaga vesteldes saab Hart teada, et jootraha on hea, kuid tööpäevad pikad. "Kahe päevaga teenis üks jootrahaga 200 eurot, mõnikord aga ei saa üldse," öeldakse Hartile. Tööpäevad on 14-tunnised ning palk arvestatakse vastavalt sellele, kui palju päeva jooksul raha kassasse on kogunenud.

Kõikjal mujal Hartil tööle pääseda ei õnnestunud. Poodidel-toidukohtadel oli kas liiga väike kollektiiv juba koha peale juurdunud või ka suurema töötajaskonna puhul kõik kohad täidetud.

Tartus pakutav palk jäi kõvasti alla Tallinna omadele: pärast maksude tasumist 350 kuni 400 eurot, kuna palgatakse vaid poole kohaga töötajaid.