Teisi tulevasi ministreid võib valija vaid aimata. Oma ideaalvalitsuse on praeguseks koostanud ainult Rahvaliit. Nagu valgustab erakonna esimees Villu Reiljan, on Rahvaliidu kandidaatidest näiteks siseministriks sobiv Saare maavanem Jüri Saar, justiitsministriks endine parlamendisaadik, jurist Maido Pajo või Rahvaliidu kunagine Tallinna linnapeakandidaat Tõnis Rüütel, rahandusministriks Mart Opman ning majandus- või haridusministriks teine vendadest Reiljanidest, majandusprofessor Janno Reiljan. Välisministri kohale pakub Rahvaliit Tartu maavanemat Jaan Õunapuud või endist Eesti suursaadikut Moskvas Mart Helmet, kultuuriministri kohale aga Jaak Allikut, kes on praegu ametis Viljandi “Ugala” direktorina.

Mõõdukad kavatsevad oma ideaalvalitsuse koosseisu avaldada järgmise kuu alguses, kinnitab erakonna peasekretär Tõnu Kõiv. “Küll aga võib juba praegu öelda, et mõned teenekamad nende hulgas on juba ametis olnud ja end tõestanud, näiteks Toomas Hendrik Ilves välisministrina ja veel mõned inimesed.” Nendest mõnedest inimestest nimetab Kõiv veel Andres Tarandit, Katrin Saksa ja Eiki Nestorit. Uuematest kandidaatidest on jutuks tulnud näiteks Henrik Hololei.

Teised suuremad erakonnad ei kavatse enne valmistulemuste selgumist oma ideaalvalitsust avalikkusele esitada.

Res Publica ministrikandidaadid valib erakonna eestseisus ja volikogu pärast valimiste lõppu. Siiski võib erakonna meediajuhi Allar Tankleri sõnul tulevasi ministreid otsida inimeste seast, kes juhtisid erakonna erinevate valdkondade valitsemisprogrammi väljatöötamist. Nõnda võiks näiteks majandusministriks saada Tõnis Palts, rahandusministriks endine ministeeriumi nõunik Taavi Veskimägi, kultuuriministriks filmirežissöör Hannes Lintrop või Kreisiraadio kogemusega dirigent Tarmo Leinatamm. Haridusministri toolile jõudmise lootust on EBSi rektoril Olav Aarnal, kaitseministri toolile võib aga asuda firma Tele 2 Eesti nõukogu esimees Toomas Peek. Jaanus Rahumägi ja Olari Taal pretendeerivad siseministri ning Marko Mihkelson ja Tiit Matsulevitš välisministri ametikohale.

Isamaaliidu peasekretär Tarmo Loodus kinnitab, et nendegi ministrikandidaadid võiksid tulla Isamaaliidu peamiste kõneisikute seast, kellest enamik on poliitikas juba staažikad olijad. Enne valimiste lõppu aga Isamaaliit portfelle ei jaga, ütleb Loodus. “Me arvame, et see on praegusel hetkel tühi töö, sest pole ju veel selge, milliseks koalitsioon kujuneb.”

Ka praegused koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond on varivalitsuse koostamisest loobunud. Mõlema partei esindajad kinnitasid Raadio Vaba Euroopale, et ministriportfelle hakatakse jaotama alles pärast valimistulemuste selgumist.