Viimaste uuringute kohaselt on kõige populaarsemateks presidendikandidaatideks nii rahva kui valimiskogu liikmete seas Marina Kaljurand ja Siim Kallas. Seetõttu ei ole välistatud, et nemad pääsevad valimiskogu esimesest voorust edasi teise vooru.

EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme kinnitas kolmapäeval "Foorumis", et kui presidendivalimistel valimiskogus on teises voorus kandidaatideks Siim Kallas ja Marina Kaljurand, siis EKRE jätab hääletamata.

"Mina ütlen selle küll otse välja, et kui on kaks reformierakondlast teises voorus, siis läheb raudselt tühi sedel [kasti – toim], raudselt. Mitte kuidagi ei saa leppida sellega, et meid pannakse valiku ette, et kas võtate ühe või teise Reformierakonna variandi," ütles Helme.

Kuidas toimivad teised erakonnad, juhul kui teises voorus on Siim Kallas ja Marina Kaljurand, kellest esimene on erakonna ametlik kandidaat ning teine mitme kõrgel positsioonil oleva erakonnaliikme toetusega endine minister, kes toodi valitsusse Reformierakonna poolt?

SDE peasekretär Kristen Kanarik märkis, et nii nagu esmaspäevasel kokkusaamisel otsustati, et kuigi sotside valijameeste seas on suur toetus Marina Kaljurannal, ei kujundata valimiskogu vooruks ülalt alla positsiooni. "Austame demokraatlikke põhitõdesid ning ka teise vooru kandidaatide selgumisel arutame valijameestega, kuidas tagada Eestile väärika presidendi valimine."

Kanarik ei soovinud ennustada, mis saab laupäeval valimiskogu teises voorus. "Seda on keeruline prognoosida, sest siin sõltub ikkagi väga palju sellest, kes sinna teise vooru pääsevad."

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) riigikogu fraktsiooni esimees Priit Sibula sõnul teeb erakond otsuse teise vooru kohta siis, kui esimese vooru tulemused on selged. Samas avaldas ta ka lootust, et Jõks pääseb teise vooru, kus IRL teda kindlasti toetaks. "19 valimisliidu täna tehtud toetusavaldus Jõksile näitab, et tema poolt võivad hääletada lisaks IRL-i ja Vabaerakonna valijameestele ka teiste erakondade esindajad," rääkis Sibul.

Vabaerakond presidendivalimiste teises voorus valimiskogu liikmetele suunised andma ei hakka. "Igal meie saadikuist on üks hääl ja nad otsustavad selle üle ise ehk on vaba hääletamine," ütles Vabaerakonna kommunikatsioonijuht Epp Alatalu Delfile.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni just Kadri Simsoni sõnul tehakse endast kõik olenev, et sellist olukorda, kus teise vooru pääseks Kallas ja Kaljurand, ei tekiks ja teises voorus oleks Mailis Reps. "Praegu on see tõenäolisem kui teie poolt pakutud versioon."

Presidendivalimised valimiskogus toimuvad laupäeval, 24. septembril Estonia kontserdisaalis. Riigikogu kolmandast voorust kandusid otse edasi kaks enim hääli saanud kandidaati - Reformierakonna kandidaat Siim Kallas ja Keskerakonna kandidaat Mailis Reps. Teisipäeval esitasid 26 valimiskogu liiget Marina Kaljuranna presidendikandidaadiks, kolmapäeval seadsid 21 valimiskogu liiget üles Mart Helme ja täna seadsid 50 valimiskogu liiget üles Allar Jõksi kandidatuuri presidendi ametikohale.