Täna Tallinnnasse saabuva Euroopa Komisjoni asepresidendi ja õigusküsimuste voliniku Viviane Redingu algatatud Euroopa andmekaisteseadustiku muutmise kava peaks eelduste kohaselt paremnini kaitsma inimeste põhiõigusi digitaalses maailmas. Eesti Andmekaitse inspektsiooni juhi sõnul muutuksid asjad aga uue direktiiviga hullemaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Peebu sõnul on uus andmekaitseseadustik on ligi sada lehekülge pikk ja kehtib ühteviisi nii Microsofti, Google’i kui ka kõige pisema ettevõtja ja blogija suhtes, millega halduskoormus muutub senisest mahukamaks.

Teisena viitab Andmekaitse inspektsiooni juht ohule, et sisuliselt kõigis andmekaitset puudutavates vaidlustes võib otsuste langetamine minna valimatult Brüsselisse, andmekaitse nõukogu ja Euroopa Komisjoni kätte. „Komisjon, mis muide on täidesaatev organ, võib sekkuda sõltumatu andmekaitseasutuse mis tahes otsusesse, see peatada ja teha teatavaks hoopis oma õige seisukoht. On tehtud selline mudel, mis oleks nähtavasti Google’i ja Microsofti huvides, selline keskselt Brüsselist juhitav andmekaitse,” ei varja Peep pahameelt.

„Veel üks asi: karistuspoliitika muutub.” Ja ta räägib, kuidas praegu on andmekaitse inspektsioonil valida, kas hoiatada patustajaid või kohaldada sunniraha, millest Eestis täiesti piisab. Kuid uus Redingi määrus tooks Eestissegi miljonitesse eurodesse ulatuda võivad andmekaitsetrahvid.

Suure hoobi saaks ka inimeste privaatsus internetis. Peebu sõnul nõuab määrus palju rangemalt, et internetiteenuseid pakkuvad ettevõtted tuvastaksid oma teenuste kasutajate isiku — ikka selleks, et saada nende nõusolek, sest tegevuse käigus töötleb ettevõte nende andmeid. See jällegi tähendab, et internetikasutajad peavad hakkama enda kohta edastama üha rohkem isikuandmeid. „Ma imestan, et aktivistid, kes ennast ACTA pärast morjendavad, ei ole märganud asju, mis tunduvad olema palju reaalsemad privaatsusele lähenemisel,” põrutab Peep ametniku kohta üllatava avameelsusega.

Pikemalt saab Andmekaitse inspektsiooni arvamuste kohta lugeda Eesti Päevalehest.