Nüüd suvisel ajal, kui on saadaval palju värsket ja kodumaist toitu ning sealhulgas ka mahetoitu, peaks sellele erilist tähelepanu pöörama.

Olen märganud, et Eesti toitu, näiteks juurvilju, puuvilju ja marju, samastatakse tihti mahetoiduga. Muidugi on Eesti toit kasulikum ja tervislikum kui kusagilt kaugelt, näiteks Hispaaniast sisse toodud kaup. Kasvõi juba oma värskuse poolest ja säilitusainete sisalduse poolest on Eestis kasvatatu ja toodetu parem. Taimi aga ikkagi väetatakse ja tehakse mitmesugust umbrohu– ja kahjuritõrjet ka siin ning mingi osa kemikaalidest või nende jääkidest jõuab ka viljadesse ja taime osadesse, mida me sööme. Paljud uuringud on ju seda tõestanud.

Kui inimeste hinnang ja teadlikkus mahetoidu osas ei kasva, siis võib karta, et ka mahetalunikud annavad varsti alla. Niigi on minu arvates Eesti inimestel kohutavalt vedanud, et mahetoodangut võib näiteks turul saada ka tavatoodangu hinnaga või igal juhul mitte palju kallimalt. Näiteks Põhjamaades on mahetoodang ikka palju rohkem hinnas, kui meil siin. Mahetootja jaoks peaks ideaalis nende toodang ikkagi kõrgema hinnaga olema, sest rohimist, niitmist ja käsitsitööd on oluliselt rohkem ja kõik selle nimel, et mõndagi kaubaartiklit oleks ka ökomärgi alt võimalik leida.

Tihti ei mõisteta ka seda, et näiteks ökoloogiliselt kasvatatud maasikad ei saagi kõik ühtlaselt suured olla. See, et suurte seas on ka väiksemaid, ongi tegelikult indikaator, mis tõestab, et toode on tõesti ökoloogilise päritoluga, ilma keemiliste väetisteta.

Tasuks silmad lahti hoida ja eelistada ökoloogiliselt toodetud toiduaineid, kui see vähegi võimalik on, ja kui seda ei ole, siis kodumaist toodangut. Palju neid erinevaid marju, puuvilju või muid toiduaineid üldse mahedalt kätte saada on võimalik? Tegelikult väga vähe ja seetõttu tuleks siis sedagi hinnata, mis meil on. Kui neid rohkem väärtustataks, siis ka toodetaks rohkem mahedalt ja nii toimubki areng maheda suunas.

Meie tervis ja keha on puhast toitu väärt ning inimesed võiksid iseteadlikumad olla ja oma harjumusi endale kasulikus suunas muuta.