Maidu Harjaku sõnul on on tema esmaseks ülesandeks Eestis, Compaqi süsteemilahenduste müük. Lisaks sellele kavatseb Compaq 2001. aasta lõpuks saavutada liidripositsiooni personaalarvutite müügis (praegu kuulub liidrikoht MicroLink’ile).

Compaq asutati 1982. aastal. Firma peakorter asub Houstonis. Compaqil on üle 67000 töötaja. Aastakäibega üle 38 miljardi dollari, on ta maailma suurim arvutitootja, kellel iga 2,2 s järel valmib uus arvuti. Compaq on ainuke firma maailmas, kes valmistab igat tüüpi arvuteid, alates suurimatest Himalaya serveritest (nt New York’i börsisüsteem) kuni pihuarvutiteni. Compaq tarnib Eesti põllumeestele 3400 Presario lauaarvutit, mis on suurim arvutihange Eestis.

Seni on meie poodides müüdavad välismaised arvutid samade näitajatega Eestis valmistatud arvutitest märksa kallimad. Enamasti pole neil ka eesti tähtedega klaviatuuri. Küsisin Harjakult, kuidas Compaq loodab oma lauaarvutite müüki laiendada. Harjak väitis, et tuleval aastal hinnavahe väheneb ja kõik Compaqi lauaarvutid varustatakse eesti tähtedega klaviatuuriga. Eesti klaviatuuriga on saadaval ka mõned Compaqi sülearvutimudelid.

Eestis müüakse aastas üle 30000 lauaarvuti. Palju neist läheb kodudesse ja väikefirmadesse, pole täpselt teada, nagu ka see, palju on neid ostjaid, kes soovivad arvuti lahti kruvida ja seal aeg-ajalt midagi vahetada. Presariol on rida vabu laienduspesi. Ostja saab valida AMD või Inteli protsessori, mälumahu, kõvaketta suuruse, CD-ROMi, DVD-ROMi ja/või CD-RW ning arvuti värvilahenduse (esipaneel, kõlarid ja ekraani taustapilt). Väiksem on kuvarite, kõlarite,  heli- ja kuvaadapterite valik. Odavamatel mudelitel on viimased emaplaadile integreeritud. Oma soovidele vastavat arvutit tuleb oodata märksa kauem, kui Eesti arvutivalmistajatelt tellides. Arvatavasti leidub siiski küllalt palju ostjaid, kes soodsa hinna korral Compaqi arvutit eelistaksid.

Need ostjad, kes soovivad erikonfiguratsiooniga arvutit (nt Sound Blaster Live! Platinum 5.1 helikaart koos kuuest kõlarist koosneva digitaalkõlarikomplektiga, regioonivaba DVD-seade v.m), peavad pöörduma Eesti arvutivalmistajate poole. Kui kodumaine arvutivalmistaja vajalikku seadet ka ei tarni, siis saab vähemalt vältida mittevajaliku eest maksmist ja mujalt ostetud riistvara hiljem ise lisada. 

Kas Compaq jõuab 2001. aasta lõpuks Eestis lauaarvutite müügimahult esikohale, on raske öelda. Kipun selles siiski kahtlema. Mida arvate teie?