Olümpiamedalit, kullast rääkimata, ei panda kellegi jaoks kinni. Maailmameister Kanter koges laupäeval Hengelos valusalt: kui võimsus jääb kehast välja pigistamata, ei tarvitse ta põlisrivaali Alekna alistamisest hoolimata võita, kirjutab Eesti Päevaleht.

Esimesel katsel heidetud 68.28 andis Kanterile Aasia rekordi 68.52 püstitanud Hadadi kannul teise koha.

“Hadadi on pandud Iraanis tugeva surve alla, kergejõustikuliit ja spordiringkonnad ei lepi kuldmedalist vähemaga,” hindas Kanter 23-aastase konkurendi püüdlusi sekkuda augustis Pekingi olümpial kolmanda mehena kullaheitlusse.

Kahekordse olümpiavõitja Aleknaga on Kanteri tänavune seis nüüd 1:1. 1. juunil teeb 28-aastane eestlane Berliini Kuldliiga etapil uue püüde tippvõistlusel võiduau pälvida.

Jõud jäi kehasse

Tänavu kahel võistlusel USA-s üle 70 meetri heitnud Kanter ihkas ka Hollandis kahekilost ketast sama kaugele lennutada, kuid seekord ei suutnud ta kindlalt sooritatud avakatse järel enam plahvatada.

“Enesetunne polnud nii hea, et võinuks 70-meetrist tulemust tahta, aga tean, et olen suuteline enesetundest hoolimata nii võistlustel kui ka treeningutel kaugele heitma,” lausus Kanter. “Ei saanud pauerit kehast kätte!”

Viimasel katsel võttis Kanter kogu jõu kokku, ent sellest ei piisanud — 66.67. Hadadi virutas taas võimsalt, eestlase sõnul ligi 69,5 meetrit, kuid Valgevene treeneri Kim Buhhantsevi juhendamisel harjutav 196 cm pikkune iraanlane ei püsinud ringis ja kohtunik tõstis soorituse ebaõnnestumise järel punase lipu.

“Usun, et praeguse seisuga ongi Hadadi ülejäänud meestest kõige ohtlikum,” lausus Kanter. “Ta andis endast juba mullu märku, mai alguses võitis Dohas 67.20-ga. Hengelo etteaste tõstis teda veel rohkem kaardile.”

USA treeningulaagrist naasmise järel kohanes Kanter veel ajavahega. Möödunudteisipäevane võistlusreis TsŠehhimaale Turnovisse, koju tagasi sõit ja Hollandisse minek rikkusid treeningurütmi. Lisaks kaotas 8. mail Salinases maailma hooaja tippmargi 71.88 heitnud vägilane kehakaalust kaks kilo, mis võis ka plahvatusvõimet kahandada.

“Isu on väga hea, aga lennureisidega lähevad söögikorrad segamini ja ilmselt ei ole ma toitunud nii, nagu olnuks vaja,” ütles Kanter. “Kui olümpia ajal kaaluksin nii palju nagu praegu, siis oleks kõik korras, sest siis tuleb ju olla parimas vormis. Praegu mõjutab kehakaalu kaotus heitevõimsust.”

Turnovis 71.25-ga hiilanud Alekna piirdus 66.82-ga, leedulase heidetes puudus Kanteri sõnul kindlus. “Paaril üleastutud katsel lendas tema ketas samuti üle 66 meetri, midagi pikka ei tulnud,” lisas rivaal.

Enne Berliinis võistlemist tahab Kanter teha neli täisväärtuslikku treeningupäeva, et enesetunne erksamaks ja jõulisemaks putitada.

“Kahel viimasel võistlusel pole ma ühtki head heidet teinud,” lausus Kanter. “Samas teeb heameelt, et tulemuste keskmine tase on mullukevadiste võistlustega võrreldes poolteist kuni kaks meetrit tõusnud. Potentsiaali on ka rohkem.”

3. juunil stardib Kanter Tallinna rahvusvahelisel võistlusel, kuhu Aivar Karotamme sõnul on oodata ka Aleknat. 8. juunil Kaunases peetavale mõõduvõtmisele maailmameister ei lähe.

“Tuleb aeg maha võtta ja treenida, olümpiahooajal pole mõtet asjata ringi voorida,” selgitas Kanter. “Väiksemad võistlused ei täida mingit eesmärki, pigem rebivad normaalsest rütmist välja. Pigem võistelda harvem ja valmistuda etteasteks põhjalikult, et ennast maksimaalselt realiseerida.”

Olümpia A-normi 64.50 jahtinud Aleksander Tammert sai kõigil kolmel katsel nulli. Sama saatus tabas ungarlast Zoltan Kövagot. MM-i hõbedamees Robert Harting võitis samal ajal Halles isikliku rekordiga 67.63.