nVidia GeForce FX5600 graafikakiip ja sellel baseeruvad kaardid on meie turul juba pikemat aega ning seetõttu ma ei peatu pikemalt kiibi sise–elul, vaid hoopis Chaintechi nVidial baseeruva analoogi ammu teada–tuntud ATI All–In–Wonder (AIW) seeria kaartidel, mis sisaldavad lisaks graafikakaardile ka TV–tüüneri funktsioone. Hetkel on nVidia „kinokaarte” maailmas neli: lisaks Chaintechile veel Asus V9520 Home Theatre, eVGA Personal Cinema FX5200 ja MSI FX5200 Personal Cinema. Ülejäänute graafikamootoriks on nVidia uusima FX seeria aeglaseim FX5200 kiip, vaid Chaintech pakub FX5600 varustatud kaarti.

Tegelikult tõi Chaintech selles seerias turule kaks kaarti: A–FM6P/N ja A–FM2P/N — erineb vaid kasutatav graafikakiip. Meie testialune oli kiirema FX5600, teine mudel aga aeglasema FX5200 kiibiga. Kiiremat kaarti on võimalik saada nii 128 MB kui 256 MB DDR graafikamäluga, FX5200 kiibiga kaart on saadaval vaid 128 MB varustatult. Kõik kaardid on Dual 400 MHz RAMDAC kahe kanali väljundiga toetamaks kahte monitori (kuni 2048×1536@85 Hz) või monitori ja telerit. Kaardid on suutelised „rauas” dekodeerima DVD ja HDTV MPEG–2 kuni 1920×1080 lahutustel ning integreeritud NTSC/PAL enkooder toetab lahutusi kuni 1024×768. Kaardid on valmis toetama järgmise põlvkonna LCD ekraane single–display rezhiimis ilma lisaseadmeteta juba lahutustel üle 1600×1200.

Kaardi komplekteeritus on korralik. Kaardil endal on TV–antenni sisend, DVI väljund ja spetsiaalne 41–pin väljundport, millest hargnevad tavaline VGA 15–pin D–Sub pistik ning lisakarp, kuhu on võimalik liidestada VIVO audio–video pistikud. Saabub ju ka televisiooni helisignaal antennist kaarti, mis ise helisignaaliga ei oska midagi peale hakata. Lisaks on kaasa antud pooleteise meetrine S–Video kaabel, komposiitvideo (RCA) kaabel ja loomulikult ka DVI–to–VGA adapter kahe tava–CRT monitori jaoks.

Kuna tegu on ikkagi TV–süsteemiga, siis käib kaasas RF–sagedusel töötav adapter koos kaugjuhtimispuldiga (NVRemote süsteem), mida on võimalik kasutada suuremas osas ka hiirena, istudes televiisori taga. Et pilt selgem ja vaade helgem oleks, on Chaintech kaasa pannud antistaatilise pintsli ja Q–Balliks kutsutud rohelise karvase kera monitori ja/või teleriekraani puhastamiseks. Tarkvarast olid pakutud NVDVD 2.0 (5.1 helitoega DVD, SVCD, VCD, CD, MP3 mahamängimine), IVI–WinDVR 2.0 (TV mahamängimiseks ja salvestamiseks, võimalus aeg–seadistada TV programme ja nende salvestamist kas kõvakettale või kohe otse DVD/CD–R/RW ketastele), Ulead DVD Movie Factory 2.0 SE, Ulead Video Studio 6.0 SE ning lisaks mõningad mängud. Meeldivaks uudiseks on võimalus salvestada videosignaali otse raudvaraliselt ja pakkida seda lennult MPEG–2 vormingusse. Lisaks kõvakettale saab otse salvestada ka CD või DVD toorikutele, kasutades arvutit videomagnetofoni asendajana.

Teine uurimisalune — MSI FX5700 Ultra–TD128 — tõi seni testides esindamata uue kiibi nVidialt. Kaart on MSI–le omaselt punasel trükiplaadil ning varustatud küllaltki suure kiibiradiaatoriga, millel suur ventilaator. Mäludeni radiaator ei ulatu ning nende tarvis on kaks eraldi vaskradiaatorit. Kaardi tagakülje radiaator on aga üsna väike ning seda oli ka tunda kaarti 3D–s koormates, mil tagakülje temperatuur ronis nii kõrgele, et polnud soovi eriti kätte külge panna.

Teades kaardi kiireid mälusid, oli imelik, et muidu massiivse jahutuse poolest tuntud MSI oli „vasega” koonerdanud. Nagu nentisin eelmise aasta viimases graafika ülevaates (vt AM 2003/10, lk 38) kujutab FX5950 endast vaid korralikult „kiirendatud” FX500 varianti, FX5700 aga on juba täiesti uus kiip ja ka kaart ise on varustatud DDR II mäludega (neid kohtasime põgusalt FX5800 juures). Draiveritest 3D rezhiimi lülitatud kaardi graafikaprotsessori taktsagedus on 475 MHz ja graafikamälu jookseb 906 MHz peal. Nii et numbrite poolest on ta isegi kiirem FX5900–st, kuid analoogselt teiste keskklassi kiipidega on ka FX5700 vaid 128–bitine mälusiin ja 4 konveierit FX5900 seeria 256–bitise siini ja 8 konveieri vastu.

Analoogselt kiiremate suguvendadega on ka sel kaardil lisa Molex toitepistik. Kui see unustada ühendamata, stardib arvuti küll üles, kuid kurdab kohe, et on oma taktid väga alla lasknud tänu voolupuudusele. Kaardi tagaküljel pakutakse 15–pin D–Sub VGA, DVI ja S–Video väljundeid. Kaasas on adapter DVI–VGA, et soovi korral ühendada kaks analoog–monitori ning S–Video–RCA üleminek. Tarkvarapakett on MSI–le omaselt suur, sisaldades vajalikku tarkvara ning trobikonda mängude täisversioone (sh Morrowind). Kaks 400 MHz RAMDAC–i pakuvad ekraanilahutust kuni 2048×1536@85 Hz.

Hind FX5700 Ultra kaartidel on aasta lõpul meie turul umbes 3500 krooni, mis on enam–vähem võrdne FX5600 Ultra omaga. Testitud Chaintechi kodukino kaart maksab 4300 krooni, mida pole palju, kui arvestada et tarbija saab ka teletüünerkaardi ja tarkvara.

Edasi loe Arvutimaailma paberväljaandest. Tellimiseks kliki siia