Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem kaptenmajor Ingrid Mühling ütles Delfile, et kaitseväe paraadi peaproovis on kohal kõik kaitseväelased ja kogu tehnika. "Seal on kõik olemas, lihtsalt mõnda asja tehakse võib-olla mitu korda läbi," sõnas Mühling.

Peaproov algab Mühlingu sõnade järgi nõnda, et jalgsiüksused kogunevad Kaarli puiesteel ja mereväe baasist teele asunud masinad Harju tänaval. Milliseid osi paraadist mitu korda läbi tehakse, pole Mühlingu sõnul ette teada, vaid see selgub kohapeal.

"Pärast, kui ära hakatakse marssima, siis marsivad Vabaduse platsist linnavalitsuse hoone poole, pööravad vasakule Pärnu maanteele ja sealt Viru ringini, kust jalgsi üksused lähevad busside peale, mis viivad nad väeosadesse tagasi," selgitas Mühling.

"Tehnika keerab Kaarli kiriku poole, teeb ringi ära ja tuleb tagasi. Pühapäeval jäävad masinad Vabaduse väljakule inimestele vaatamiseks. Laupäeval näitust ei ole, ja pärast proovi lähevad masinad tagasi mereväe baasi," sõnas kaptenmajor.

Peaproov algab poole üheksast ning selleks on planeeritud 3,5 tundi. "Kui kõik on selge ja lõpeb varem ära, siis on hästi, aga praegu on planeeritud, et proov kestab kuni südaööni," sõnas Mühling.

Mitu tänavat suletud

Politsei- ja piirivalveameti teatel on kaitseväe paraadi ja eelneval õhtul läbiviidava peaproovi tõttu ajutiselt suletud mitu kesklinna tänavat, samuti on piiratud jalakäijate liiklemist.

Osaliselt või täielikult on liiklusele suletud Pärnu maantee Viru ringist Vabaduse väljakuni, Kaarli puiestee, Mere puiestee ning mitu tänavat vanalinnas (Suur-Karja, Müürivahe, Vana-Posti, Viru, Vana turu, Kuninga, Harju ja Kiriku platsi tänav ning Komandandi tee).

Samuti on süda- ja vanalinnas ajutiselt piiratud parkimist. Kuna autoga liiklemine on paraadi ajal tugevalt häiritud, peaksid liiklejad politsei soovituse järgi teekonna valikul vältima kesklinna piirkonda.

24. veebruaril on Vabaduse väljakul kell 12 algavat vabariigi aastapäeva paraadi rivistust kõige parem vaadata Jaani kiriku poolsest küljest või Harjumäelt. Kuna kell 12.35 liigub paraad marsruudil Vabaduse väljak – Viru ring, siis on paraadi parim vaadata Pärnu maantee äärest. Ajakava näed mil.ee lehel.

Jalakäijate liikumine on piiratud aedadega Vabaduse väljakul, Kaarli puiesteel ja Harju tänaval. Rivistust ei tasu vaadata Komandandi tee treppidelt, kuna treppidest mõlemal pool on turvaalad ja treppe saab kasutada ainult liikumiseks, mitte seismiseks.

Paraadi vaatajad võiksid kesklinna jõudmiseks võimalusel kasutada ühistransporti või parkida oma sõiduk südalinnast kaugemale, jälgides ka ajutisi märke.

Bussid-trollid ümber suunatud

Raepressi teatel suunatakse ümbersõidule trollibussid nr 1, 3 ja 6 ning autobussid nr 16, 17, 23, 24, 24A ja 40.

Liinide nr 1, 3 ja 6 trollibussid sõidavad Kaarli puiestee ja Toompea tänava ristmikuni. Lõpp-peatus on Kaarli puiesteel kesklinna suunalises Tõnismägi trollipeatuses.

Liinide nr 16, 17, 23, 24 ja 24A autobussid suunatakse mõlemal suunal ümbersõidule marsruudil Endla tänav, Suur-Ameerika tänav, Pärnu maantee ja Estonia puiestee. Kesklinna suunal tehakse peatused Endla tänaval enne Suur-Ameerika tänava ristmikku paiknevas ajutises peatuses ja Pärnu maanteel mõlemal suunal paiknevates "Kosmos" autobusside peatustes.

Liini nr 40 autobussid sõidavad kesklinna suunal marsruudil Paldiski maantee, Toompuiestee, Rannamäe tee, Suur-Rannavärava tänav, Ahtri tänav, Hobujaama tänav ning linnast väljuval suunal Hobujaama tänav, A. Laikmaa tänav, Autobussiterminal, Narva maantee, Mere puiestee, Põhja puiestee, Suur-Rannavärava tänav, Rannamäe tee, Toompuiestee, Tehnika tänav ja Paldiski maantee. Peatused on kesklinnast väljuval suunal Mere puiesteel paiknevas Mere puiestee peatuses ja mõlemal suunal paiknevates Balti jaam peatustes ning lõpp-peatus Hobujaama tänaval autobusside seisuplatsil.

Liinide nr 16, 17 ja 23 autobussidele tehakse täiendavad peatused kella 10.30-st Estonia puiesteel kesklinna suunal paiknevas Vabaduse väljak trollibusside peatuses ja kella 10-st Estonia puiesteel linnast väljuval suunal paiknevas Vabaduse väljak trollibusside peatuses.

24. veebruaril kella 12.30-st kuni paraadi lõpuni (orienteeruvalt kella 13.15-ni) esineb häireid trammiliinide nr 3 ja 4 liikluses.