Kaitseväe üheks suuremaks ülesandeks on praegusel ajal oma vajalikkuse tõestamine, mida mainis ringkonna rivistusel ka kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Enno Mõts. Vabariigi aastapäeva paraad on kaitseväele suurepärane võimalus ennast näidata. Paraadile ei saanud aga minna kõik soovijad ning kohad täitusid õhutõrjepataljonis kiirelt – neid, kes soovisid saada ainulaadset kogemust nii tähtsal üritusel osalemise näol, oli palju.

Vabariigi aastapäevale suunatud pidulikumad üritused toimuvad ringkonnas küll päev pärast vabariigi aastapäeva, kuid õhutõrjepataljon sai tähtpäevaga kaasnevast maitse suhu kolmapäevasel pataljonirivistusel. Nimelt jagati auastmeid ning ergutusi. Ajateenijate hulgas on küll paljud juba nooremseersandi auastmes, kuid reameestele kaprali auastmete jagamine tekitas küllalt elevust.

Miks ei peakski? 11-kuu ajateenijatest paljud teavad juba ajateenistusse minnes, et nad saavad nooremseersandiks. Need vähesed aga, kes nüüd kapraliks said, teenisid oma paguni välja silmapaistva teenistusega. Vägev ju ka, kui oma kaasvõitleja või isegi toakaaslane sellise tunnustuse osaliseks saab.

Väljaõpe õhutõrjepataljonis on niikaugel, et lõppemas on erialakursused. Kaheksa nädalat on eri üksused omandanud vajalikke teadmisi oma erialast – kes veetnud aega valgetes maskeerimisülikondades metsavahel, kes raadiojaama või õhutõrjesüsteemide taga, et nüüd hakata harjutama allüksuse koosseisus tegutsemist.

Eksamid on läbi ning kuigi kohati võib ajateenijate hulgas kuulda veidi ükskõiksemaid kommentaare nende tulemuste kohta, joostakse lõppude lõpuks ikkagi kärmelt teadetetahvli juurde, kui punktitabelid sinna üles pannakse. Suurim motivaator on kindlasti väljaluba nädalavahetuseks, kuid usun, et enamik ajateenijad hooliks selletagi oma tulemusest, olgu ajendiks kas soov osata oma riiki kaitsta või lihtsalt isiklik uhkus.

Paljud ajateenijad loevad juba pikemat aega päevi ajateenistuse lõpuni. Nii mõnigi on läinud enneaegselt reservi. On mõistetav, et noored tahavad naaseda oma töökohtade, õpingute ja pere juurde tagasi. Tegevteenistusel võib olla lõpukuupäev, kuid oma riigi kaitsel mitte. Kaitseväe ja ajateenistuse mõttekuse tõestuseks võiks olla see, kui pärast Kevadtormi kõnnivad ajateenijad väeosa territooriumilt välja lootusega, et ei pea oma teenistusrelva kunagi reaalses olukorras kasutama, kuid on siiski vajadusel valmis kaitseväes saadud oskusi rakendades seda tegema.