Esimene aktus oli põhikoolile. Arvestanud olime kahekümne viie minuti täitmisega, nagu meilt palutud, aga olukord kujunes selliseks, et kooli enda ettevalmistatud kava jättis meile ruumi vaid rivitrummietteasteks ja üheks lauluks, kuigi olime selleks puhuks varunud kuus. Igatahes oli noor publik eksootilistest külalistest vaimustunud ja kinkis meile pika aplausi.

Ka teisel, gümnaasiumiastmele mõeldud aktusel, kureerisid sündmust kaks põhikoolipoissi, kes laval toimuva sisse juhatamiseks mustade kaante vahelt ilusaid lauseid lugesid. Sel korral olime ära teeninud lausa ”Kaitseliidu rivitrummarite” austava nimetuse. Olgu mainitud, et ühes lasteaedadest tituleeriti meid ”Vabariigi Presidendi kantselei vokaalansambliks” ja ühe vanema orkestrandi andmetel olevat kunagi digilaigulises vormis laulupeo rongkäigus marssides neile ”Metsavendade orkestri” nimi pandud. Eks tsiviilisikut ajabki kergesti segadusse pikkade nimetuste ja hulgaliste lühendite virrvarr (SBK, ÜFT, KP, MP, SP, ÜKT, KVJ jne). Teisele aktusele mahtus kuuest planeeritud numbrist kolm.

Ühele reamehele sai osaks enneaegne aupaiste, kui algkoolipoisid tema möödumisel kommenteerisid ”Näe, kindral tuli!”.

Ka välismaailm, eriti Eesti sõbrad läänes on hakanud meie läheneva tähtpäevaga seoses pilku siiapoole pöörama. Sellest annab märku Ühendkuningriigi Grenaderide kaardiväerügemendi sõdurite siinkäik ja riviline etteaste Vabaduse väljakul toimunud pärgade asetamise tseremoonial. Esmakordselt osalevad nad ka 24. veebruari paraadil. Lisaks nendele veel Läti, Leedu, Taani ja USA esindused.

Ühtlasi kirjutas vabariigi president oma Facebooki kontol, et talle on saabunud USA presidendi Barack Obama õnnitluskiri Eesti rahvale iseseisvuspäeva puhul. Sotsiaalmeedias ja üldse internetisuhtluses on meie riigipea nii aktiivne, et Obama kirja alla tekkinud kommentaari peale, milles päriti aru, miks pole õnnitluskirjas ameeriklase allkirja, oli Ilves kibekiire selgitusi jagama, et vastavalt diplomaatilisele etiketile käivadki asjad nii. Kaitseväes ütleks selle kohta ”väga pädev sooritus”. 

Osad meie üksuse puhkpillimängijad olid reede hilisõhtuni seotud kaitseväe balliga, mille (tantsu)muusikalise osa eest orkester seisis. Aastate jooksul on kaitseväe juhatajaga seotud traditsioonid mitmeid muutusi läbi teinud, alates tema ”tunnusmarsi” ”Porilaste marsi” saatel paraadüksuste tervitamisest kuni balli endani, mis meenutab 24. veebruari õhtul toimuvat pidulikku sündmust, millest kõik võivad televiisori vahendusel osa saada. Tseremoniaalsust ei maksa alahinnata. See võib paista ebaoluline, kuid loob publiku ja tseremoonia vahel teatava sideme, mida nt kaitsevägi oma argitoimetustes teha ei suuda, aga mis tänu paraadile ikkagi õnnestub.
Ilm pole eriti soojenenud, ent püsib sombuse ja niiskena. Tallinnas peab pingutama, et kusagil üldse veel lund näha. Samas kuulsin, et Värska kandis olevat äsja lumememme ehitatud. Eks näis, kuidas Pärnus on. Päevake veel ja ongi juba väljasõit...