Kaks nädalat enne Ööjooksu küttis Rakvere asfaldi joostes kuumaks kaalusaates üle 50 kilo kaotanud Rudolf Jeeser. Ta on püstitanud omale eesmärgi, et võistluspäeval jääb tema poolmaratoni aeg alla kahe tunni. Selleks tuleb tal veel maha saada 3-4 kilo, et oleks hea ühes arvukate harrastajatega 7. juunil Rakvere keskväljakult startida.

Aasta aega tervislikku eluviisi elanud ja hea enesetunde saavutanud Rudolf möönab, et tegelikult on sel teel lihtne libastuda, aga tal ei tule enam pähegi mõtet hakata rämpstoitu sööma ja metsikus koguses õlut jooma. „Tõusen hommikul kell viis, teen natuke trenni, söön. Siis lähen tööle kella seitsmeks ja kella kolmest olen vaba. Teen trenni, koristan elamise ära, talvel kütan, teen õhtul süüa – hea rutiin,” rääkis Jeeser. Tema toit on muutunud naturaalseks. „Ma ei osta lihtsalt mingeid imetooteid, poolfabrikaate või näiteks makarone,” selgitas ta. Tulem on see, et mõtted on muutunud efektiivsemaks, energiat on rohkem. „Need asjad, mis ma vanasti tegin viie päevaga, jõuan nüüd juba kolme päevaga ära teha,” sõnas ta.

Jooksmas käib Rudolf õhtuti. „Mul on see häda, et kui ma hommikul pulsi kas või korra üles ajan, siis lõunaks väsin jube ära,” selgitas Jeeser. „Tulen õhtul töölt koju, natuke lõõgastun ja siis dress selga. Tund aega jooksu, suusatamist, jalgrattasõitu, rulluisku – nii, kuidas enesetunne on. Nädalas kord kuni kaks ujun ja nii see spordielu läheb iga päev,” rääkis Rudolf oma rutiinsest päevast. Ta meenutab personaaltreener Erik Orgu soovitust, et sporti tuleb teha naudinguga, mitte üle pingutades stressi viia. „Mul on selliseid päevi, kus ma lähen jõusaali, teen 15 minutit trenni ja mõtlen, et see pole täna minu päev. Panen lihtsalt asjad kokku ja lähen minema,” tõi ta näite.

Tahet spordis edasi pürgida saab telesarja suurim kaalulangetaja seatud eesmärkide täitumisest. „Olgugi, et mul on Tartu stardist aeg olemas, ei ole ma ju otseselt poolmaratoni jooksnud. Hetkel ongi eesmärk joosta Ööjooksul poolmaraton alla kahe tunni.” 23 km jooksukogemus heade mõtete linnas andis õppetunni. „Õppisin seda, et kui enesetunne 15 km hea on, ei tähenda see aga seda, et see ka 19 km nii on,” naeris Rudolf oma kogemust jagades. „Minu häda on see, et ma alustan kõikidel jooksudistantsidel väga kiiresti ja siis ma ei suuda sellises ajagraafikus lõpuni kesta, nagu ma sooviksin,” selgitas ta. Aga Ööjooksuks valmistub Rudolf nagu Eesti paremikku kuuluvad pikamaajooksjad. „Kuna Ööjooks on reedel, siis alates kolmapäevast läheb organismi suurem kogus vett ja süsivesikuid ja reede lõunaks peab enesetunne mega olema,” rääkis Jeeser ja lubas nädal enne võistlust treeningutega veidi tagasi tõmmata.

Rudolfi ütlusel on tema praktika näidanud, et jooks on kõige efektiivsem lihase arendamiseks ja kaalu langetamiseks. „Super on joosta, kui sa suudad oma keha kontrollida nii, nagu sa ise tahad,” selgitas jooksupisikusse nakatunud Jeeser. Tema jaoks on Ööjooks püha üritus, millest võtab osa hästi palju inimesi. „Ööjooks ongi see, mida rahval täna vaja on,” rääkis ta. „Seda ärapanemist on tänapäeval nii palju. Kultuuri– ja spordiüritused on need, mis rahvast liidavad,” arvas mees. Rudolf julgustab teisigi jooksususse haarama ja stabiilselt liikuma. „Inimesed, kes tulevad Ööjooksule ja aasta aega pole trenni teinud jooksevad 5 km raja läbi ja pole lõpetades väsinud. Jooksust ja raja ääres toimuvast saavad nad sellise energialaengu. Lihtsalt rumalad on, et teevad seda ainult ühe korra,” arvas Jeeser. „Mine pane dress selga, jookse homme jälle see 5 km ja on jälle hea olla,” ärgitas ta inimesi stabiilselt liikuma ning rõhutas, et sport on see, mis ka stressi tapab. Rudolf selgitab, et sport ei võrdu suured musklid ja tahe poolmaraton läbida alla kahe tunni „Võta need kepid ja mine kõnni. Aja ennast korra higiseks ja sul on juba hea olla,” õpetas ta. „Mine käi saunas kah veel, õlle asemel joo mineraalvett, jäta igasugune jama kõrvale. Söö sealiha, muna ning aja sibulat, küüslauku sisse – tunned, kuidas tervis tuleb.” Tervislikku ja sportlikku elustiili plaanib Rudolf ka ise jätkata. „Kas just sama intensiivselt, nagu ma seda täna teen, aga sportlik eluviis jätkub ja hoian ennast stabiilselt vormis,” sõnas ta.