Barcelona, Atlanta ja Sydney olümpial pronksmedali pälvinud ning Ateenas pronksikohtumises USA meeskonnale kaotanud Leedu korvpallurid on pakkunud võitluslikku, kiiret ja söödurohket korvpalli. Kõik märgid näitavad, et 3,5 miljoni elanikuga Baltikumi väikeriigi esindajatel on esmakordselt suur šanss jõuda kullaheitlusele.

Veerandfinaalmängus Hiinaga võtsid leedulased NBA 229 cm pikkuse ässa Yao Mingi nii kõvasse haardesse, et võõrustajate juhendaja Jonas Kazlauskas süüdistas oma varasemaid hoolealuseid ragbi harrastamises.

Leedul paistavad silma Euroopa teravaim mängujuht, turniiri parim söötja Šarunas Jasikevicius ja mitmekülgne ääreründaja Ramunas Šiškauskas. Kuid nad on haavatavad korvi all, sest NBA-s palliv keskmängija Darius Songaila langes olümpia eel vigastusega välja.

Maailmameistrid hispaanlased alles otsivad klappi, sest mullu Pepu Hernandezelt peatreeneri ameti võtnud Aito Garcia Reneses ei arvesta varasemate teenetega ja kujundab oma stiili. Kes end hetkekski lõdvaks laseb, lendab pingile. Rohkesti on usaldust väärinud 17-aastane Ricky Rubio, kes nõelab korvile nagu naaskel ja nopib koljatite nina alt lauapalle. Tugitalad on NBA äss Pau Gasol ja Rudy Fernandez, kes lööb kõikjal käed külge.

Argentina vägesid veab NBA üks virtuooslikemaid tagamängijaid Manu Ginobili, kes lõpuminutitel mängis üksi Kreeka koondise üle.

NBA tähtedest kubisev USA on võitnud kuus mängu keskmiselt 32 punktiga. Ühendriiklased hakivad vastaseid hingetõmbeta, peremehetsevad lauavõitluses, hiilgavad söötudega. “Kui me ei suhtu igasse mängu nagu viimasesse, võime kaotada,” hoiatas täht LeBron James.

Hispaania — Leedu poolfinaal algab täna kell 15:00, USA — Argentina mäng 17:15.