Iisraeli Geofüüsika Instituudi juht Ariehas Kleinas on sattunud kohalike usujuhtide ja meedia vahel kasvavate pingete keskmesse, kirjutab The Baltic Times.

Tüli keskmes on plaan ehitada Snipiskese juudi kalmistule luksuskorterid. Elamu võib olla osaliselt planeeritud kalmistu peale. Rabi saadeti asja kontrollima.

24. juulil aga olevat rabi lükanud pikali News Bridgepixi fotograafi, kes oli astunud sammu üle „keelujoone”. News Bridgepixi produtsent Liutautas Strimaitis ütles Baltic Timesile: rabi lõi fotograafi näkku, mees on “sinikatega” üle antud organitele. Fotograafil sai lisaks kannatada kaamera.

Rabi pages kohemaid lennujaama ja sõitis Inglismaale tagasi. Leedu Juudi Ühingu esimeesd Simonas Gurevicius ütles, et rabi lendas pärast juhtunut küll ära Inglismaale, ent naaseb loodetavasti tagasi, et juudi matusepaiga uuringuid jätkata.

Leedu arheoloogid ütlesid, et suudavad ka ise kalmistu säilmeid tuvastada, ent juudid nõudsid, et kaevamisi teostaksid välismaa juudi eksperdid.

Leedu Ajakirjanike Liidu esimees Dainius Radzevicius ütles, et ajakirjaniku ründamine on tegelikult ju ühiskonna ründamine. Kes seda tegi, peaks vabandama ja korvama kahju. Ei löödud ju fotoaparaati, vaid pildistajat.

Baltimaade kultuuritraditsioonile on võõras see, et usuteener laseb käiku rusikad.