Optsioone ja kanalite kausta kasutades on kohe peale Jeweli installeerimist võimalik programmile selgeks teha, mis serverit sa soovid edaspidi kasutada ning millistesse IRC kanalitesse end logida. See võimalus teeb järgneva Jeweli kasutamise väga mugavaks. Vajutad vaid nuppu Connect ning kohe logib programm sinu eelnevalt sisestatud nime all soovitud serveri (näiteks chat.delfi.ee) kanalitesse #lammas, #koer, #siga ja #lehm (mõistagi on tegu väljamõeldud kanalitega).

Ent nagu elu on näidanud, võib programmeerijate püüd teha programmid võimalikult lollikindlaks, inimsõbralikuks ja lihtsaks, tekitada kasutajale palju ebamugavusi. Teisisõnu: arvutiprogrammi püüd olla sulle meele järgi ning sinu elu lihtsustada võib tekitada situatsioone, mil sa istud arvuti taga ning lased kuuldavale trükimusta mittekannatavat sõimu. Näiteks võib tuua samad mainitud seadistused Options ja Channels Folder.

Ütleme, et sa kasutad juba mainitud chat.delfi.ee serverit ja ajad sõpradega juttu neissamus loomanimelistes kanalites. Siis saad korraga teada, et hoopis teises serveris, näiteks delfi.ircworld.org–is on suurepärane ning kõiki su sõpru ühendav kanal #loomaaed. Lisad serveri nimekirja ja vajutad Connecti. Ning tark programm püüab kohe logida ircworld.org–i kanalitesse #lammas, #koer, #siga ja #lehm. Mida mõistagi pole olemas. Nii veedad sa iga kord peale sisselogimist kohe mõned tüütud sekundid sellega, et klõpsad kinni olematuid kanaleid. Ning alles siis trükid sisse käsu „/join #loomaaed”. Tegu pole just väga aeganõudva protseduuriga, kuid pidevalt sooritades võib see tüütu tegevus vägagi pinda käima hakata. Eriti, kui su Internetiühendus on ebastabiilne ning netikatkestuste tõttu pead seda tegevust iga poole tunni järel kordama.

DCC saadab faile

MIRCi skriptide üheks heaks lisavidinaks on failivahetusvõimalus DCC. Ütleme, et räägid jutukas mõne IT mehega, kellel on arvutis mingi hea väike programmike, mäng või plugin. Tahad seda endalegi saada. Ning selmet hakata vahetama meiliaadresse, sisse trükkima aadresse, kust seda saada võiks, valib chatituttav oma raalist proge välja, klõpsab sinu nime peal ning saadab vidina sulle DCC–ga. Paraku võib siinkirjutaja oma kogemustest öelda, et millegipärast on DCC–l üks väike halb omadus — alati ta ei tööta. Ehk on viga minu skriptis.

Asjalik lisand Jeweli skriptis on nimede vahetamise võimalus. Nupp F12 klaviatuuril avab akna, kuhu saad tuleviku tarbeks lisada oma kasutatavad nimed — powerboy, powerboy_afk, powerboy_magab, powerboy_ linnas ja mida iganes veel. Ning edaspidi ei pea sa sisse trükkima nimevahetuskäsku „/nick powerboy_teeb_k88gis_syya” vaid vajutad lihtsalt F12, valid sealt soovitud nime ning vajutad nupule Muuda. Chatiaknas mõne kaasvestleja nime peal klõpsates saad teada, kellega on tegu, ja võid saata talle teate; omades op–staatust anda talle „voice´i” (või soovi korral ka „opi”), teda välja visata või kogunisti ära keelata elik bännida. Märksa vähem asjalikud valikud on hoiatuse saatmine, testimine ja Fun. Sest hoiatuse peale tavaliselt ei reageerita, testid on kogu aeg ühed ja samad ning Funi valikuvõimalused on osaliselt ingliskeelsed ja ka neid on vähe. Pideval kordamisel muutub näiteks rida „@Kusti666 tantsib aeglaselt liibudes Treixga romantilise muusika saatel...” suhteliselt tüütuks.

Värvipimedad IT mehed

Mis puutub Jeweli värvivalikusse, siis Default Settings viitab programmeerijate olematule värvitajule. Selleks, et kümnete erinevate värvide kriiskamine jutuka aknas peavalu ei tekitaks, on soovitav need välja vahetada. On küll hea, kui inimeste tekst on värvi poolest eristatud „13:17:16{} *** peemot (javaclient@=GVhtrw0–252.uninet.ee) [Liitus] #armastusesaal” tekstidest ja op–id muust rahvast, kuid kui üks on valge, teine lilla, kolmas neoonroheline ja neljas hoopistükkis kakapruun — hakkab silmadele küll.

Jeweli ülaserv on üle külvatud kõikvõimalike tillukeste aknakestega, mida enamik inimesi elu sees ei kasuta. Kui oled kanali asutaja, saad üheainsa hiireklõpsuga ekraanil esile manada akna, kus saad oma kanali ilusti ära identida, et mõni tolkam seda üle ei saaks võtta. Samas pole lihtsustatud nime registreerimise ja identimise protseduure või pole siinkirjutajal neid lihtsalt ligi poole aasta jooksul õnnestunud leida.

Nii peab nime registreerimiseks (no tahad näiteks, et keegi teine sinu Poison_Girli nime all chatti ei tuleks (mida juhtub umbes viis korda päevas kanali kohta, sest see nimi on noorte HIM–i vaimustuses tütarlaste seas väga populaarne) pead ikka sisse tippima „/msg nickserv register blablabla lennart@huiabella.com”. Ning seejärel mõistagi kohustusliku „/msg nickserv identify blablabla”. Mis on tüütu. Mis puutub chattimisse üldiselt, siis pole tegelikult vahet, kas kasutad mIRCi, Trilliani, Javat või Jewelit — ikka võid põrkuda mõne netiperverdi või hälviku otsa. Ning ühel hommikul võid ka oma Jewelit avades leida, et sinu kanali founderiks on keegi PahaSiga, teemaks on pandud „Räp ruulib” ning kanalis endas on seatud üles autokick.