„Lastekaitsepäev  on see päev, mil inimesed peaksid tunnistama, et lapsed on meie tulevik, meie järgmine põlvkond.  Lapsed on väike ime. Nad on süütud ja ei tee kellelegi haiget. Lapsi on vaja kaitsta ja õpetada, sest nemad annavad oma teadmisi ja oskusi edasi järgmistele põlvkondadele. Lapsed on kõige parem, mis elus juhtuda saab. Nad toovad majja õnne.

Kahjuks mitte kõik vanemad ei saa sellest aru. Tulemus - lapsed on jäetud ÜKSINDA, nad kannatavad. Lastekaitsepäev on meeldetuletus meile kõigile - MIS ON LASTE ROLL MEIE ELUS?".

Selle arvamuse kirjutas SOS Lastekülas elav 17-aastane noormees. Aastaid tagasi pidi ta nii enda kui oma väikeste õdede-vendade kaitseks vastu võtma väga valusa otsuse. Selleks, et vältida igapäevast koduvägivalda ja hoolimatust, pöördus ta ise lastekaitseametniku poole. Tänaseks on õed-vennad saanud endale uue kodu SOS Lastekülas.

Aga tõesti! Kas me oleme teadlikud, mis päev on Lastekaitsepäev, milleks me seda tähistame?

Küsides meie lastelt või SOS peretugevdusprogrammis olevatelt peredelt, mida nad teavad selle päeva kohta, olid vastused seinast seina. „See on suve alguse päev", oli üks levinumaid vastuseid. Teine väga levinud vastus oli, et „sellel päeval saavad lapsed osa tasuta kontsertidest ja üritustest" või  „sellel päeval saavad lapsed süüa nii palju maiustusi kui nad jaksavad".

Ühe meie nooruki silmadesse tuli aga pisar, sest ta mõtles tagasi minevikule: „Seda päeva on vaja selleks, et mitte unustada, et lapsi ei tohi lüüa, nälga jätta, kiusata. Lapsi on vaja armastada ja nende eest hoolitseda. Lastega on vaja koos aega veeta."

Lastekaitsepäeva eesmärk on tuletada kõigile täiskasvanutele meelde, et lapsed vajavad kaitset, tuge ja abi. Lapsed vajavad vanemaid, kes on laste jaoks olemas iga päev nii rõõmudes kui muredes. Lapsed unistavad sellest, et vanematel oleks nende jaoks aega.

Üksindus on kahjuks paljude Eesti laste üks suuremaid muresid. Aastal 2012 läbiviidud „Lapse õiguste ja vanemluse monitooring" uuringust selgus, et iga päev, vähemalt paar korda nädalas või kord nädalas tunneb ennast üksikuna 40% lastest. 71% on tundnud, et neil on igav. Üksindus on mureks igas vanuses laste seas ja see ei sõltu sellest, kui palju erinevaid tegevusi, huviringe või trenne neil on.

Mida tähendab lapse üksindus?

Üksikuna tunnevad lapsed ennast siis, kui neil ei ole kellegagi jagada oma emotsioone ja mõtteid. Füüsiliselt võime ju olla lapse kõrval, aga reaalselt ei ole meil aega lastega tegeleda. Sama uuring näitas, et emadega võtab vähemalt üks kord nädalas või sagedamini ette midagi toredat ainult 45% lastest ja isadega 35%, mis tähendab et kõik ülejäänud teevad seda harvemini kui kord nädalas. Jah, elu on läinud kiiremaks ja pidevalt vajavad lahendamist igapäevased olmemured. 

Kuid korraks võiks võtta aega ja mõelda, mis on meie jaoks oluline? Milleks saata laps kunstiringi, kui me lapse joonistusi ei vaata ja need rändavad kohe prügikasti?

Lapse jaoks on oluline teada, et vanemad on nende kõrval alati ja tingimusteta. Et nad kuulavad lapse mõtteid ilma neid kritiseerimata. Et nad oleks olemas siis, kui laps vajab neid, mitte siis kui vanemal selleks aega on.

Tahaks soovida, et Lastekaitsepäev oleks iga päev! Leidkem aega, et teha lapsega midagi põnevat, sest sel pühapäeval on selleks kuhjaga võimalusi. Näitame lastele, et me armastame ja hoolime neist ning tunneme huvi selle vastu, mis huvitavat ja põnevat toimub meie laste igapäevas.