Kohtuskäiku põhjendavad hagejad Eestis juba tuttavate argumentidega: mh väidetakse, et keskkonnamõju hindamise aruanne oli ebapiisav, hinnang Soome lahe põhjasetete mürkkemikaalide osas ei olnud adekvaatne ning et mürgitünne on merepõhjas palju rohkem, kui Nord Stream alguses teatas.

Kohus ei ole kiire tegutseja. Piirkondlikul, Vaasa administratiivkohtul kulub Soome pressi andmetel looduskaitsjate protestiavalduse käsitlemiseks kuid. Hiljem võib sama teemaga tegeleda veel kõrgem administratiivkohus.

12. veebruaril Soomes väljastatud luba gaasijuhtme rajamiseks aga lubab tööde alustamisega juba aprillis pihta hakata. Nord Stream ei kavatse aega raisata, nii et tööd algavad kohe, kui jääolud seda lubavad. Ehk siis suure tõenäosusega enne, kui kohus üldse asja kallale jõuab asuda.

Iseenesest võib kohus muidugi tööd protesti lõpuni käsitlemiseni peatada. Olgem siiski realistid - kuigi ELFi peab tunnustama nõrkematute kaitselahingute eest, on võimalus Nord Streami peatamiseks siiski õhkõrnad, et mitte öelda olematud. Õnnestumine vajaks sõna otseses mõttes Talvesõja ime kordumist, kui soomlaste ajaloost paralleele otsida.

Soome on nii poliitilisel kui keskkonnaametkondlikul tasandil selgeks teinud, et ei kavatse olla ainukeseks kaikaks gaasijuhtme kodarates. On raske uskuda, et sealsed administratiivkohtud praegust kurssi muudavad. Tegemist on Euroopa liidu mastaabis nii massiivse projektiga, et pisikese Eesti ja ühe Soome maakonna looduskaitsjatest sõidetakse lihtsalt üle.