Sotsiaaldemokraatide nahas ei tahaks praegu olla. Tallinna sotside sisetüli, erakonna vaimse diasporaa ja langevate toetusnumbrite valguses tundub Rakvere linnapea kohast ilmajäämine väikseimana kõigist muredest. Samas on riigikogu valimised poole aasta kaugusel ehk siis mitte enam mägede, vaid kõige rohkem küngaste taga.

Iseenesest ei ole Tallinna volikogu aseesimehe Katrin Saksa viimaste päevade väljaütlemised midagi üllatavat. Need, kel klapivabad silmad, nägid Tallinnas võimutseva Keskerakonna autoritaarsust juba ammu. Sotsiaaldemokraate, kes oma sõnul läksid koalitsiooni pealinna valitsemiskultuuri muutma, võib selles kontekstis pidada kas lihtsameelseteks või karjeristlikeks.

Nüüd hakkavad terad sõkaldest eralduma ning eetilises plaanis võib teradeks nimetada pigem neid lihtsameelseid. Pole mingi saladus, et osa staažikatest mõõduksotsidest oli Keskerakonnaga tantsitava tango vastu algusest peale. Katrin Saksa tavatu protestisamm, mis on viinud ta vastuoludeni nii piirkonna juhatuse kui erakonna esimehega, näitab, et vähemalt otsapidi põhimõtete eest seisvaid sotse leidub ka all-linnast.

Samas tasub meeles pidada, et volikogu aseesimehe isiklikust protestikampaaniast hoolimata ei ole Tallinna koalitsioonis hetkel eriti teravaid vastuolusid. Sotside esimees Jüri Pihl istub kindlalt Edgar Savisaare haardes. Pihli ustav jünger, kolmekordne [Tallinna sotsiaaldemokraatide, linnavolikogu SDE fraktsiooni ning Põhja-Tallinna halduskogu] aseesimees Jaak Juske aga hurjutab pigem Katrin Saksa kui võimujoobes koalitsioonipartnereid.

Nii et tegemist on eelkõige sotside endi sisetüliga. Seda, kui sügavale tavasotside ridadesse ideoloogide riid levida jõudnud on, näitab aga erakonna oktoobrikuine üldkogu. Pole põrmugi välistatud, et päris sotsidel on sisse ostetud vanast salapolitseinikust juba nii kõrini, et valimistele vastu läheb erakond uue juhiga.

Enne seda aga näeme, kuidas reageerib mässukatsele Keskerakond. Neljapäeval alustab uut hooaega Tallinna volikogu. Siis paistab, kas esimese asjana on päevakorras Katrin Saksa kui aseesimehe umbusaldamine.