Korgil on õigus. Valitsus seab kaalukausile Reformierakonna valimisponnistuse või Eesti rahva tervise. Nii leiab ka Delfi, et on käes aeg suud puhtaks rääkida.

Delfi peab kuritegelikuks valitsust, kes on eurojanuse eelarvetasakaalu nimel nõus ravijärjekordi pikemaks venitama, erakorralise arstiabi kättesaadavust piirama ja hinda tõstma jne. Rahva tervis peab olema ühel pulgal riigi julgeolekuga - mõlemad on valdkonnad, millega ei kaubelda. Sest rahva tervis on üks sise- ja välisjulgeoleku tagajatest.

Isegi kui tekib vajadus eurole üleminek edasi lükata, siis rahva tervis on selleks piisavalt veenev ajend.

Esialgu vähemalt kohalike valimisteni võimul püsiv Reformierakonna ja IRLi valitsus on oma jäärapäisuse ja hädise kommunikatsiooniga plindris. Nii president kui rahvas küsivad, et kas ja millal me jõuame maagilise eurorahani. Ainuke sõnum, mille valitsuserakonnad on suutnud avalikkusele selgeks teha, on see, et euro on praeguse valitsuse ainuke eesmärk, mis pühendab kõik kärped.

Valitsus süstib ühiskonda ootust, et euro päästab meid kõikidest hädadest. Võib päästa, aga kaugeltki ei pruugi, sest ka kogu eurotsoon maadleb kriisiga. Lootus, et euro aitab meil kriisist varem väljuda, on samuti kohati deklaratiivne. Peale rahaühiku on majanduses siiski vaja ideed. Euro on vahend. Idee peab olema midagi muud.

Delfi on vastu valitsuse mõttemallile, et eelarvetasakaal on rahva tervisest tähtsam. Selline mõtteviis sobib diktatuuridega, kus suur ja valge juht ütleb, kuidas peab olema ning kogu rahvas kuuletub avalikult. Juba praegu on Eesti meditsiin kollapsi äärel. Kui sellele euro nimel veel üks põnts anda, paiskame me rahva tervise kuhugi saja aasta tagusele tasemele.