Me ei kavatse muuta oma põhimõtteid ning hakata jagama iseseisva riigi vabadele kodanikele juhtnööre, kuidas näiteks hääletada riigikogu, europarlamendi või kohalikel valimistel. Sotsiaaldemokraatide homne valik aga määrab mitte ainult sotsiaaldemokraatide tuleviku järgmistel valimistel, vaid ka Eesti poliitilise süsteemi käekäigu tervikuna.

Seetõttu võtame me seekord erandina seisukoha. Meie arvates oleks Sven Mikser sotside esimehekandidaatidest parim valik.

2007. aastal sotsiaaldemokraatidega liitunud Jüri Pihl valiti erakonna juhiks 2009. aasta märtsis. Pärast seda sotside käekäik olnud pehmelt öeldes nutune. Jüri Pihliga on raske seostada ühtki reaalset edusammu, kui mitte selliseks just pidada Pihlile endale ning Jaak Juskele soojade töökohtade kindlustamist Tallinna võimukoalitsiooniga liitumise kaudu.

Tallinnas ei ole Pihli juhitud sotsid suutnud muuta ei poliitilist kultuuri ega valede rõhkudega rahakasutust.

Sotsiaaldemokraadid on hetkel lõhenenud ning ainuke lootus erakonna päästmiseks on esimehe vahetamine. Kui Jüri Pihl jätkab erakonna esimehena, lõhe vaid süveneb ning sotsid lähevad riigikogu valimistele vastu toetusprotsendiga, mis teeb riigikogusse pääsemise kui sellise üsna raskeks.

Me oleme varem juhtkirjas öelnud, et oleks hea, kui riigikogu valimistel seisaks selgelt vastakuti parem- ja vasakpoolsed väärtused, mis seeläbi otsekui rahvahääletusele satuksid. Kindlasti ei toeta me aga kaheparteisüsteemi, mis vastab Eestis eelkõige Kesk- ja Reformierakonna huvidele. Jüri Pihli jätkamine sotside juhina ähvardab aga sotsiaaldemokraadid parlamendierakondade nimistust hoopis minema pühkida, mis oleks omakorda samm kaheparteisüsteemi suunas.

Seetõttu toetame me Sven Mikserit.