Aga aitab irooniast. Tegelikult on karistamatuse tunne suur probleem ja korruptiivse duo tegevus riivab ilmselt iga kodaniku õiglustunnet. Paraku pakkus ja pakub kohalik omavalitsus – eriti kinnisvarabuumi ajal - palju võimalusi pistise võtmiseks.

Aga milles siis asi? Süüdistuse järgi võttis Parbus pistist detailplaneeringute ja ehitusprojektide üle järelevalve teostamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis. Umbes pooleteise aastaga kogunes üle 950 000 krooni väärtuses pistist nii raha kui ka kinkekaartide kujul ja seda nii Parbuse kui sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital kasuks.

Aga kas see raha ja määritud nimi on väärt kahte ja poolt aastat vanglas?

Hoopis teine teema on, mida järeldada sellest, et täna vangi mõistetud Parbus oli viimase hetkeni Kesklinna valitsuse avalike suhete nõuniku ametis? Tekkib küsimus, miks Parbust soositi ja kui kaugele erakonna toetusega võib ja maksab minna? Varem või hiljem saab ju süüdistusi ja süüdimõistmisi nii palju, et ka partei peab oma seniseid seisukohti Eesti seaduste osas ümber vaatama.

Paraku tundub, et Keskerakonnaga seotud skandaalid ei lõpe niipea - kaitsepolitsei uurib ju veel mitme keskerakondlase tegemisi. Ent ei maksa unustada, et just avalikkuse tähelepanu pälvivad poliitikud ja ametnikud annavad ühiskonnale eeskuju ja kahjuks on see eeskuju olnud tihti negatiivne.

Selles valguses väärib tunnustust kohtunik Merle Parts, kelle sõnul kahjustab korruptsioon riigi ausat ja õiguspärast toimimist ning seetõttu on tarvis anda ühiskonnale selge signaal selliste kuritegude suhtes. Sel korral on see signaal kahe aasta ja kuue kuu pikkune. Lootkem, et see jõuab kohale.