Isegi "tõekomisjoni" soovitus kohtusse pöörduda on näiliselt intrigeeriv. Sest kelle või mille vastu kohtusse pöörduda?

Kui meedia vastu, siis peaks Savisaar alustama massiivse kohtuasjade sumaga kogu Eesti ajakirjanduse suhtes, mis uudist kapo hinnangutest Savisaare kohta nädalaid on avaldanud ja kommenteerinud. Ajakirjandus ei mõelnud aga väiteid ise välja, vaid kasutas kaitsepolitsei poolt valitsusele ja presidendile edastatud informatsiooni sisu.

Kaitsepolitsei vastu? Millise seaduse millise paragrahvi alusel? Valitsuse või presidendi vastu? Vene luure vastu, mida Savisaar on samuti jõudnud süüdistada oma maine mustamises?

Küsimusi kui palju, vastuseid vähe. Ei saa me neid vastuseid ka Keskerakonna esimehe enese käest. Isegi kohtusse minnes valib ta tõenäoliselt sellise vastase, kelle tegevuse käsitlemine heidab võimalikult vähe valgust sellele, mis Venemaal tegelikult toimus ning võimaldab maksimaalselt rambivalguses tähelepanu koguda.

Palju huvitavam fakt on Eesti üldsusel kogu selles möllus aga kahe silma vahele jäänud. Nimelt see, kuidas ja mida Edgar Savisaar demagoogia käigus üles tunnistab.

Nagu muuseas on Savisaar tunnistanud, et 1995. aasta lindiskandaalini viinud salvestised olid tema, mitte süüd endale peale võtnud Vilja Savisaar-Toomasti töö (intervjuu Hannes Võrnole detsembris). Samuti, et Keskerakonna jaoks on õigeusu kiriku ehitamine Lasnamäele osa valimiskampaaniast (artikkel ajalehes Pealinn sel nädalal). Mõlemad faktid, mida ta varem on eitanud.

Üks olulisemaid ülestunnistusi peitub aga tegelikult Savisaare 21. detsembri avalduses, milles ta väitis, et Vene luure tahab teda kui Eesti asja ajajat hävitada. Savisaar vihjab avalduses sellele, et Venemaa eriteenistused on teinud kapoga koostööd ja andnud Eesti luurele üle Savisaare ja Jakunini kohtumise salvestise või selle sisu.

Edgar Savisaar, kui need väidetavalt Vene luurelt kaponi jõudnud salvestised (Delfi kaldub pigem uskuma, et salvestajaks oli keegi Savisaare enda kaaskondlastest) ei sisalda teid kompromiteerivat informatsiooni, peaksid need ju täiesti ohutud olema. Kuidas siis nendega teid hävitada oleks võimalik? Teie hävitamisväitest aga kostab, et raha Keskerakonna jaoks ikka küsiti.