Kuigi Keskerakond on mänginud nn vene kaardiga varemgi, on selle suve lõpp ning sügise algus toonud enneolematu flirdi mitte-eestlastest valijatega. Fašismi vastustavaid loosungeid Lasnamäel oleme juba näinud, Moskvas käigust lugenud. Õigeusu kirikut küll ei ole, aga hädapärast kõlbab valimiseelseks õnnistamiseks ka selle esine plats.

Läinud nädalavahetus andis kuumale suhtele aga veel suurema vungi. Narvale esmakordselt sügispealinna staatuse andmine näitas elegantselt trääsa nii Tartule kui Rakverele, mida varasematel aastatel samuti selle tiitliga seoses on mainitud. Sügis Toomemäel on ju suisa legendaarne mõiste - ainult et Keskerakonna jaoks vales keeles kõnelevate hääletajate jaoks.

Sügispealinna nimetuse jagamine ning Edgar Savisaare visiit Narva olid aga ainult komad. Tõeliseks hüüumärgiks kujunes reedel Tallinnas Vene kultuurikeskuses toimunud konverents "Keskerakonna vene poliitika", kus kutsuti kõiki vene poliitilisi jõude toetama kohalikel valimistel Keskerakonda. Sellega tahetakse tõmmata vaip radikaalsemate vene valimisliitude jalge alt.

See on oluline liigutus, võttes arvesse, et kõik hävingule kodeeritud liikumised maailma ajaloos on saanud alguse majanduse langusperioodil, mil osavad provokaatorid mängivad meeleheitel rahvamasside tunnetel. Praegune masu kohtleb eriti karmilt mitte-eestlastest elanikke. Provokaatoridki on olemas, mis siis, et kohtus õigeks mõistetud.

Tartu ülikooli emeriitprofessor Marju Lauristin ütles pisut enam kui aasta tagasi Õhtulehele antud intervjuus: "Eesti julgeolekule on oluline, et Keskerakond, demokraatliku Eesti parlamendierakond, esindab siinsete venelaste kahtlusi ja hirme. Savisaare puhvrita jääksid praegu Toompea poole vaatavad Eesti venelased veelgi enam Kremli poole kaldu."

Edgar Savisaart võib süüdistada populismis ja sajas muus hädas, aga Eesti riigi põhiseadusliku korra muutmine või iseseisvuse kaotamine ei kuulu kindlasti asjade hulka, mida Keskerakond taotleks.

Hetkeolukorrale peale vaadates leiab Delfi, et Marju Lauristini sõnadel on kaalu ka aastal 2009. Me võime Edgar Savisaart vihata, populismis süüdistada ja soovida pealinnas võimult kukutada. Meil on aga alust arvata, et ilma temata ning Keskerakonna aktiivse mitte-eesti-poliitikata oleks uute pronksiööde oht praegusest tunduvalt suurem.