Tänane riigikogu aseesimeeste valimine näitas, et lisaks ametlikule koalitsioonile Reformierakonna ja IRLi vahel on tekkinud ka varikoalitsioon Reformierakonna ja Keskerakonna vahel.

Toompea kevadtalvistesse koridoridesse tõi tänane hommik veidi ärevust. Kuigi jagamisele läksid suures plaanis üsna ebaolulised ametikohad, on asjast tüli tõusnud ning kisa kostub kaugele. Kui veel eile pärastlõunal näitasid kõik märgid, et Jüri Ratas kaotab oma aseesimehe koha SDE kandidaat Eiki Nestorile, siis salajase hääletuse tulemused kujunesid teistsugusteks ning Ratas jätkab.

Kuna Jüri Ratas vajas jätkamiseks lisaks koduerakonna toele ka võõrleegionäre ning hääletus oli salajane, võiski süüdistuste pildumine alata. Aga kuna süüdistuste pildumine on tüütu, vaadakem parem, mis tulemused tänane hääletus andis.

1. Sotsiaaldemokraadid pandi paika. Ei piisa sellest, et oled suurim opositsioonierakond, sõpru peab olema ka koalitsiooni juures. Seda eriti siis, kui üritad suurima opositsioonijõu tiitlit konkurendilt ära võtta. Kuidas suhtuvad hea maine ja tõusva populaarsusega SDEsse ruineeritud renomeega reformierakondlased? Reformierakonna vaen sotside vastu on varjamatu ning kuude kaupa on toimunud avalik ja varjatud sotside ründamine.

2. IRL täitis kokkulepet ja sai sõimata. Reformierakondlane Tõnis Kõiv süüdistas IRLi Keskerakonnaga kokkuleppe sõlmimises, mille kohaselt Keskerakond toetas Ene Ergmat riigikogu esimehe kohale ja IRL toetas vastutasuks Ratast. Reformierakonna süüdistused on aga raskesti usutavad, sest Ergma ametisse valimiseks polnud IRLil vaja mingit kokkulepet Keskerakonnaga, täiesti oleks piisanud ka senise valitsuskoalitsiooni häältest. Pigem tundub, et IRL täitis Reformierakonnaga sõlmitud lepet ja sai tänutäheks sõimata.

3. Kes hääletasid Nestori poolt? 17 täna saalis olnud koalitsioonisaadikut ei hääletanud ainsa koalitsiooni aseesimehe kandidaadi, Laine Randjärve poolt. Kui osaliselt võis selle taga kindlasti olla Reformierakonna kokkulepe Keskerakonnaga, et aidata Ratasel Nestori üle võit saada, siis kes olid need neli koalitsioonisaadikut, kes hääletasid Nestori poolt? Reformierakond on marus.

4. Keskerakonna ähvardatud ööistungeid arvatavasti ei tule. Viie riigikogu liikme kaotus oli Keskerakonnale valus löök hoolimata sellest, et riigikogu aseesimehe koht jäi neile. Koalitsiooni toetuse saamiseks pidi Keskerakond kõvasti võimlema ning üks Keskerakonna lubadus on ka välja öeldud – nimelt ei tule ööistungeid Põhikooli-ja Gümnaasiumiseaduse muudatuste menetlemisel. Keskerakond teeks hea meelega valimisaastal vene koole puudutavate seadusemuudatuste menetlemisel vene valijatele tsirkust, aga vajadus hoida Ratase kohta sunnib neid sellest loobuma. Mingis mõttes on seegi kaotus.